Nogomet
0

Le Championnat: Sirigu spasio PSG i doveo ga na čelo tabele

Totalsport
Slavlje igrača PSG-a (Foto: AFP)
Slavlje igrača PSG-a (Foto: AFP)
Nogometaši PSG-a su u drugoj utakmici devetog kola francuskog prvenstva na svom Parku prinčeva pobijedili Reims 1-0.

Gol odluke u 65. je minuti postigao Kevin Gameiro na asistenciju Brazilca Maxwella, koji je igrao na mjestu lijevoga veznog igrača. Gameiro je pogodio glavom nakon što je Maxwell oštro nabacio s desne strane.

Bio je ovo prvi Gameirov pogodak glavom u PSG-ovom dresu otkako je prošle godine stigao iz Lorienta.

Domaću ekipu, premda su Ibrahimović i društvo imali više loptu u posjedu (57-43%) i češće pucali prema golu suparnika (23-16, 6-4 unutar okvira), u više navrata, a najmanje tri puta, bravuroznim odbranama spašavao talijanski golman Salvatore Sirigu.

Najbolju je ostvario u 40. minuti, kada je odbranio 11-erac Diege. Penal je igranjem rukom u 16-ercu skrivio Gregory van der Wiel. Bio je to već deveti promašeni od 19 dosad izvedenih penala u Le Championnatu ove godine.

Uz nesavladivog Sirigua ekipa Carla Ancelottija do kraja je sačuvala tri boda i s njima privremeno zasjela na prvo mjesto prvenstvene tabele.

Učinak od 23 pokušaja prema suparničkom golu Parižanima je najbolji ovosezonski u nacionalnom prvenstvu. Osim s Maxwellom u veznom redu, Ancelotti je iznenadio i uvrštavanjem Thiaga Silve uz Matuidija na mjesto zadnjega veznog igrača.

Loša vijest za talijanskog stratega na klupi Parižana je povreda 22-godišnjeg kapitena Mamadoua Sakha. Stoper francuske reprezentacije povrijedio je bedreni mišić još krajem prvog poluvremena, a igru je definitivno morao napustiti u 78. minuti.

PSG je protiv Reimsa igrao u sastavu: Sirigu – Van der Wiel, Alex, Sakho (od 78. Sissoko), Armand – Thiago Silva, Matuidi – Nene (od 46. Nene), Maxwell – Gameiro (od 72. Jallet), Ibrahimović.

 Le Championnat, 9. kolo:

PSG – Reims 1-0 (Gameiro 65)