Rim
0

Lazio proslavio 110. rođendan, želja - stadion!

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Tokom subotnjeg dana navijači Lazija pred rimskom zgradom Talijanskoga olimpijskom odbora (CONI) slavili su 110. godišnjicu postojanja omiljenog kluba.

Najstariji rimski nogometni klub osnovan je devetog januara 1900. godine. Za klupske su boje odabrane nebesko-plava i bijela. Kombinacija je proizišla iz grčke zastave, a simbolizirala je olimpijski ideal.

Među ostalima, organizirano su slavlje pohodili današnji predsjednik i nekadašanji igrač kluba, Claudio Lotito, te rimski gradonačelnik Gianni Alemanno.

Kad su rođendanske želje u pitanju, prva je i najbitnija izgradnja novog stadiona, kojem bi "lazijali" bili vlasnici (trenutno dijele Olimpico s Romom). Njegova se izgradnja, s kapacitetom od 55.000 sjedećih mjesta, planira u jednom rimskom predgrađu. Stadion bi bio najglamurozniji dio sportskog grada, koji bi gradio sam predsjednik Lotito, inače građevinski poduzetnik.

Na području od nekoliko hektara površine osim nogometnog smjestio bi se još i atletski stadion, zatim teniski tereni, čak pet olimpijskih bazena, tri košarkaška igrališta i jedna staza za brzo klizanje.