Riječ stručnjaka
0

Laseri su iznimna opasnost za nogometaše

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na 159. "el Clasicu" ogledu Barcelone i Real Madrida (1-0) domaći navijači su dekoncentrisali gostujuće nogometaše uperivši lasersko svjetlo u njihova lica.

Dakako da je omiljena meta bio najbolji igrač gostiju Cristiano Ronaldo, kojem su uperili laser tokom 12. minute kada je izvodio slobodni udarac. Nakon toga su, na isti način, uznemiravali drugog Portugalca u redovima Reala Pepea.

Laseri su izričito zabranjeni kao nogometna pojava na stadionima zbog mogućeg štetnog djelovanja, a upravo je to naglasio i ljekar Felix Armada.

  • Laser usmjeren prema oku može jako naštetiti ne samo vidu dotičnog, već može i kao nuspojava imati mnoge druge posljedice, posebno na nervni sistem. Ta jačina svjetla je osam do deset puta gora od normalnog svjetla i to je sve samo ne dječija igra - rekao je ljekar madridske La Paz bolnice.

Podsjetimo da su prošle sezone navijači Lyona na isti način uznemiravali igrače Manchester Uniteda, a nogometni klub Napoli je zbog istog nerazumnog ponašanja svojih navijača platio 15.000 eura kazne. Barcelona bi se, premo španskim izvorima, mogla suočiti s još većom kaznom.