Imaju rok od 24 sata
0

Larkin i Wilbekin moraju objasniti zašto nisu igrali za Tursku u pretkvalifikacijama, prijeti im oduzimanje pasoša

E. B.
Shane Larkin (Foto: EPA-EFE)
Shane Larkin (Foto: EPA-EFE)
Košarkaška reprezentacija Turske je ispala u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre od Hrvatske, a krivca je turska javnost pronašla u nedolasku naturalizovanih košarkaša Shanea Larkina i Scottieja Wilbekina.

Selektor Ergin Ataman nije mogao računati ni na jednog od Amerikanaca koji su u prethodnom periodu nosili dres Turske, a nijedan od njih nije Košakaškom savezu Turske objasnio odbijanje poziva.

Како prenosi turski novinar Umit Avci, Košarkaški savez Turske je zatražio od Larkina i Wilbekina i Larkina da napismeno dostave razloge zašto nisu bili na raspolaganju selektoru u pretkvalifikacijama.

Oba Amerikanca su dobila 24 sata da se odbrane, a ukoliko ne budu imali valjana opravdanja, suočit će se sa kaznama.

Najteža kazna koju mogu dobiti je oduzimanje pasoša Turske koje su dobili kako bi igrali za reprezentaciju, a zauzvrat su bili tretirani kao domaći košarkaši u turskom prvenstvu i dobili finansijski bolje ugovore od Efesa i Fenerbačhea.

Tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Larkin i Wilbekin su se mijenjali u ulozi naturalizovanog igrača, ali ni to nije pomoglo Turskoj da izbori plasman na Mundobasket jer je završila iza Grčke, Latvije i Srbije.

Wilbekin je bio dio reprezentacije Turske na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. godine, a Larkin na Eurobasketu 2022. godine.