FC Barcelona
0

Laporta izbjegao smjenu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Nogometnog kluba Barcelona Joan Laporta ostat će na toj funkciji do kraja mandata, koji ističe 2010. godine, iako na referndumu, održanom u nedjelju, nije dobio poverenje većine članova kluba.

Opoziciji, koju je predvodio Oril Giralt, najglasniji zagovornik smjene aktualnog predsjednika katalonskog giganta, bila je potrebna dvotrećinska većina da bi iznudili nove izbore, ali su uspjeli da sakupe samo 60 odsto glasova.

Giraltov prijedlog dobio je podršku 23,870 članova kluba, samo nekoliko procenata manje od 66 odsto koliko je bilo potrebno za smjenu Laporte, dok je 14,871 glasao u korist aktuelnog rukovodstva katalonskog kluba.

Incijativa za smjenu Laporte nije prošla uprkos podršci nekadašnjeg potpredsjednika Sandra Rosela, čovjeka zaslužnog za dovođenje Ronaldinha i Deca na Camp Nou. Rosel je napustio klub 2005. godine.

Od dolaska Laporte na predsjedničku funkciju, Barcelona je osvojila dvije titule prvaka Španije, 2005. i 2006. godine, kao i titulu u Ligi prvaka, 2006. godine. Ipak, u prethodne dvije sezone primat je preuzeo madridski Real, a u sezoni 2007/08 Barcelona nije osvojila nijedan trofej. Prva 'žrtva' bio je trener Frank Rijkaard.