Nogomet
4

Lampard piše historiju New York Cityja: Hattrick engleske legende u pobjedi nad Coloradom

Piše: O. T.
Frank Lampard je sa tri postignuta gola protiv Colorado Rapidsa postao prvi igrač u historiji New York Cityja koji je postigao hattrick.

Legendarni veznjak Chelseaja i engleskog fudbala u junu je proslavio 38. rođendan, ali to ga ne sprječava da i dalje bilježi odlične predstave. Lampard je u ovoj sezoni odigrao 11 ligaških mečeva za New York City pri čemu je postigao čak osam golova. Preciznije, tih osam golova postigao je na posljednjih sedam utakmica i trenutno dijeli deveto mjesto na listi najboljih strijelaca MLS-a. Toliko je golova postigao i Didier Drogba u dresu Montreala u ovoj sezoni.

Lampad je protiv Colorada postizao golove u 28., 75. i 84. minuti s tim da je treći gol stigao iz penala. Preostala dva pogotka postigli su Taylor (42') i Mendoza (75'), dok je jedini gol za goste iz Colorada postigao Gashi (90+2').

Iako je ovo tek druga sezona za New York City, klub koji je osnovan u maju 2013. godine, Lampardov rekord je za svaku pohvalu, jer u timu igra i David Villa koji do sada još uvijek nije postigao hattrick za tim iz New Yorka. Od igrača koji su zabilježili veliku evropsku karijeru u New York Cityju igraju Andrea Pirlo i Andoni Iraola.

Svojim golovima Lampard nastavlja pokazivati zašto je jedan od najspecifičnijih veznih igrača u historiji fudbala, jer je rijetkost da igrači iz veznog reda imaju tako dobar golgeterski učinak.

Dokaz tome je njegov rekord upisan u Ginisovu knjigu rekorda, a radi se o tome da je Lampard igrač, dakle ne samo veznjak, koji je postizao golove najvećem broju timova u historiji Premiershipa. Igrajući u Premiershipu za West Ham, Chelsea i Manchester City Lampard je postigao golove protiv čak 39 različitih timova koji su igrali u ligi, a posljednji u tom nizu bio je upravo Chelsea.

New York City je trenutno prvi tim Istočne konferencije sa 36 bodova iz 23 odigrane utakmice. Drugi je New York Red Bulls sa utakmicom manje i pet bodova manje.