Lažirao povredu
32

Lafferty odbio igrati protiv Austrije i BiH, pa kažnjen manje poznatim FIFA-inim pravilom

Klix.ba
Kyle Lafferty (Foto: EPA-EFE)
Kyle Lafferty (Foto: EPA-EFE)
Reprezentativac Sjeverne Irske Kyle Lafferty odbio je igrati utakmice protiv Austrije i BiH u okviru 2. i 3. kola UEFA-ine Lige nacija, a čelnici Nogometnog saveza Sjeverne Irske pozvali su se na malo poznato FIFA-ino pravilo kojim će kazniti ovog igrača.

Lafferty je lažirao povredu kako ne bi igrao protiv Austrije i BiH, a član Rangersa nije došao na okupljanje reprezentacije i preko telefonskog poziva odlučio je saopćiti selektoru da ne može računati na njega.

Pored toga, selektor Michael O'Neill nije mogao računati ni na Willa Grigga koji se povijedio u meču s Austrijom pa je Sjeverna Irska faktički bez ijednog napadača igrala protiv BiH na Grbavici.

"Nogometaš se nije odazvao na poziv i tako je prekršio pravilo. Nogometni savez Sjeverne Irske odlučio je da iskoristi FIFA-ino pravilo o statusu i transferu nogometaša, aneks 1, sekcija 5 i zbog toga on neće igrati naredni meč za svoj klub", poručili su iz Sjeverne Irske.

Podsjećemo, Bosna i Hercegovina je rezultatom 2:0 porazila Sjevernu Irsku te je tako stigla na korak do plasmana u play-off Lige nacija.