Nogomet
11

Kvalifikacije za Euro 2016: Rasplet u grupama C, E i G

Piše: O. T.
Večeras u 20:45 sati počinje rasplet u grupama C, E i G, a na rasporedu je devet utakmica.

Sinoć smo gledali okršaje u grupama D, F i I, a direktan plasman obezbijedili su Portugal i Sjeverna Irska koja će na Euro u Francuskoj biti debitant. Ovo nas očekuje u grupama C, E i G.

Grupa C

Makedonija - Ukrajina, Slovačka - Bjelorusija, Španija - Luksemburg (danas)

Bjelorusija - Makedonija, Luksemburg - Slovačka, Ukrajina - Španija (12. oktobar)

Za prva dva mjesta bore se Španija, Slovačka i Ukrajina, a Crvenu furiju samo čudo može udaljiti od direktnog plasmana pošto dočekuju Luksemburg kući i idu u goste Ukrajini. Treći će biti jedino ako izgube oba meča s tim da Slovačka skupi tri boda i da Ukrajina savlada i Makedonce u gostima.

Slovačka će propustiti direktni plasman samo u slučaju da je Ukrajina prestigne po broju bodova, jer bi Slovaci imaju bolji međusobni omjer ukoliko se ove dvije reprezentacije bodovno izjednače. Ukrajina u najgorem slučaju ima baraž.

1. Španija 21 2. Slovačka 19 3. Ukrajina 16 4. Bjelorusija 7 5. Luksemburg 4 6. Makedonija 3

Grupa E

Engleska - Estonija, Slovenija - Litvanija, Švicarska - San Marino (danas)

Estonija - Švicarska, Litvanija - Engleska, San Marino - Slovenija (12. oktobar)

Engleska je prva koja se pridružila Francuskoj, domaćinima Evropskog prvenstva i jedini imaju stopostotni učinak u kvalifikacijama.

Švicarskoj su potrebna četiri boda za direktan plasman i za to imaju velike šanse pošto su im protivnici u narednim mečevima San Marino s kojim igraju kod kuće i Estonija kojoj idu u goste.

Razlog zbog čega Švicarci trebaju četiri boda je taj što bi oni putovali u baraž u slučaju da se bodovno izjednače sa Slovencima pošto su Slovenci bolji u međusobnom omjeru.

Estonija vreba iz prikrajka. Nada se i u to da im se poklope i drugi rezultati. Za direktan plasman moraju savladati Englesku i Švicarsku i čekati da Švicarci i Slovenci izgube obje preostale utakmice.

Do baraža mogu na način da slave u oba meča s tim da Švicarska izgubi od San Marina ili da Slovenija ne pobijedi ni Litvaniju ni San Marino. Istina, i sa četiri boda mogu ostvariti plasman u baraž, ali jedino ako Slovenija ne osvoji više od jednog boda do kraja grupne faze.

1. Engleska 24 2. Švicarska 15 3. Slovenija 12 4. Estonija 10 5. Litvanija 9 6. San Marino 1

Grupa G

Lihtenštajn - Švedska, Moldavija - Rusija, Crna Gora - Austrija (danas)

Austrija - Lihtenštajn, Rusija - Crna Gora, Švedska - Moldavija (12. oktobar)

U Francusku se plasirala Austrija i tako priredila jedno od ljepših iznenađenja. Istina, njihov plasman i ne bi bio toliko iznenađenje da ga nisu ostvarili ovako rano, dva kola prije kraja kvalifikacija.

Ukoliko Rusija slavi protiv Moldavije večeras plasirat će se direktno samo ukoliko Šveđani i Crnogorci ne upišu pobjede protiv Lihtenštajna, odnosno Austrije.

Švedska za direktni plasman treba bodovno nadmašiti Ruse koji imaju bolji međusobni omjer od Skandinavaca.

Crna Gora do direktnog plasmana može ukoliko slavi protiv Rusije i Austrije, a da prije toga Rusi izgube od Moldavije. Ukoliko to ne uspiju, onda im slijedi borba za baraž sa Švedskom. Za baraž im treba šest bodova i barem jedan kiks Šveđana što je teško za očekivati.

1. Austrija 22 2. Rusija 14 3. Švedska 12 4. Crna Gora 11 5. Lihtenštajn 5 6. Moldavija 2