Bivši predsjednik
0

Kusturica: Klub se ne može voditi preko Zooma, pozivam Tana da se vrati u Sarajevo

N. K.
Edis Kusturica (Foto: D. S./Klix.ba)
Edis Kusturica (Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica osvrnuo se na dešavanja u Bordo timu te uputio poziv nekadašnjem vlasniku Vincentu Tanu da se vrati i preuzme klub.
"U FK Sarajevo i oko njega dešavaju se čudne i logički neobjašnjive stvari. Pišu se saopštenja, daju izjave, prave se konfuzne amaterske konferencije za štampu, plasiraju se razna obrazloženja i obećanja. Sve je puno sadašnje i buduće 'ljubavi' prema FK Sarajevo, sve je puno scenarija i patetike, spominju se kćeri, daidže, amidže... Konfuzno vođena sportska i poslovna politika, za koju se krivica uvijek nalazi na nekoj drugoj strani, dovela je do situacije u kojoj se ne zna šta i kako dalje, usuđujem se reći, lošijoj nego je bilo 2010. godine kada je jedna grupa entuzijasta ušla da spašava klub u kojem nije bilo ništa. Veliku odgovornost za ovu čudnu situaciju snosi upravo Nam! Da li je Nam znao ambicije, politiku i ciljeve kluba kada je ušao u njega ili je ušao tek onako, na lijepu riječ. Da li je imao uvida u finansijske izvještaje, da li je uradio due dilligence stanja kluba, što u poslovnom svijetu radi svaki novi investitor. Konfuziju unosi njegova izjava data u uvodu nedavne konferencije za medije kako za mnoge bitne odluke nije konsultovan! U nastavku te iste konferencije zbunjeni čelnici kluba su izjavljivali kako su sve krucijalne odluke (pa i odluke o transferima) donošene na bazi isključive saglasnosti investitora, tj. Nama", ističe Kusturica.

Nekadašnji prvi čovjek kluba je istakao kako se neukusno krivica za transfer politiku pokušala prebaciti na Emira Hadžića s jasno označenim motivom da je on taj koji je sve samostalno radio, ne pitajući nikoga.

"A onda je nakon mjesec javnost informisana da se Hadžić vraća u klub. Ta teza je nevjerovatna, u koliziji je s izjavama Nama i čelnika kluba i u nju niko zdravorazumski ne vjeruje. Motiv za ovu moju opservaciju je natuknica Nama da je on kao većinski ulagač očekivao da i ostali ulagači u klub, dakle uglavnom Vincent Tan, i dalje nastave ulagati i pratricipirati u klubu te je on razočaran izostankom toga!? Ovo je veoma čudan način razmišljanja, jer kada neko ulazi u ovakav oblik investiranja i preuzima većinski i kontrolni paket, onda to radi da bi imao punu kontrolu u upravljanju i odlučivanju. Meni se učinilo kao jedna vrsta prigovora prema Tanu i ako je to tako, onda nije korektno te moram reagovati kao neko kome je Tan svojevremeno poklonio puno povjerenje vezano za pravni koncept i poslovni plan kluba. Svi koji doživljavaju FK Sarajevo kao nešto duboko emotivno, trebaju da znaju da je Tan (ja sam ga iz poštovanja titulisao kao 'Tan Sri') spasio FK Sarajevo finansijskog kraha, stečaja i likvidacije i zajedno s nama, ekipom enzuzijasta, gradio temelje jednog novog Sarajeva", stoji u nastavku pisma.

Kusturica podvlači da je klub uz razumijevanje i podršku Tana napravio kamp u Butmiru.

"Do tada klub nije imao nijedan kvadratni centimetar svoje zemlje, a bilo je i direktora i predsjednika... Vraćeni su svi dugovi prema državi i povjeriocima, ustrojena je Akademija koja je odnjegovala veliki broj talentovanih mladih igrača, od kojih su neki sadašnji prvotimci, a neki su potražili sreću u drugim sredinama (nažalost, afirmacija i razvoj akademije su negdje zaustavljeni jer nije normalno da duže od 12 mjeseci Akademija nema svog rukovodioca!?), učinjen je najveći transfer u historiji Premijer lige, dovedeni su moćni sponzori (Turkish Airlines, Nike i mnogi drugi...), velika igračka imena su uz saglasnost Tan Srija dolazila u Sarajevo, a on nas je počastio angažovanjem Leona Benke itd. Dakle, ne mogu pristati da se i u naznakama negativno konotira prema Tanu i često sam govorio da će se u nekoj historiografiji kluba vrijeme mjeriti 'do Tana i od Tana'. Naravno, ne želim umanjiti ni za milimetar vjerovatno dobru volju i učinak Nama, niti podrediti njegove finansijske injekcije koje su dolazile i koje su vjerovatno nekim aktom (biznis plan, budžet i slično) kao takve bile i predviđene, ali s druge strane je jasno da je operacionalizacija poslovne i sportske politike kluba bila veoma loša i on od te odgovornosti ne može pobjeći", ističe Kusturica te dodaje:

"Ni svi oni u klubu koji su učestvovali u tome (o uzimanju vozila i nepoznavanju suštine operativnog i finansijskog lizinga ne treba ni govoriti), jer kako mi u Bosni kažemo 'para je bilo...'!. Ili drugim riječima da bude jasno, puno su se plaćali pojedini igrači koji su pružali malo ili ništa, što je jako opterećivalo mjesečni budžet za plaće. Kao neko s dugogodišnjim iskustvom u bankarstvu, da ne bih vrijeđao inteligenciju, ne bih komentarisao alibi izjave o nemogućnosti i problemima transfera novca iz Vijetnama! Operativno upravljanje i rukovođenje klubom mora imati sarajevski štih, nije moguće upravljati klubom iz Ljubljane, Praga, Hanoja koristeći Zoom platforme i slična sredstva komunikacije. Voditi klub nije baš kao svakodnevni biznis, s klubom treba svakodnevno živjeti, biti s igračima, akademcima, zaposlenicima, dostupnost i transparentnost, a da ne kažem uvažavanje, mora biti pravilo, atmosfera se mora uvijek dizati na viši nivo, naravno grešaka će uvijek biti, ali ambijent funkcionisanja kluba se mora stalno dograđivati".

Osvrnuo se i na, u posljednje vrijeme, često ponavljano opredjeljenje o podmlađivanju kluba, racionalizaciji, samoodrživosti...

"Kao osnovna ideja je prihvatljivo, ali ipak treba jasno izreći nešto što niko ne želi javno izreći, a Nam se žali kako je izgubio interes za klub, jer nema publike, mladih igrača, sponzora, liga je nekvalitetna, a skupa te ne vidi mogućnost povrata sredstava, ako sam dobro shvatio to lamentiranje. Ima istine u tome, novac se u Premijer ligi i u BiH ne može ostvariti, ali je kristalno jasno da je jedini pravi put za realnu i opipljivu zaradu plasman u UEFA takmičenja svake godine i kao cilj treba biti grupna faza jednog takmičenja, ili da bude jasno, treba investirati da bi se dostigao nivo učešća u grupnoj fazi. Tek tada se počinje zarađivati novac (primjer Dinamo, Crvena zvezda...), tada se bude sponzori jer su EU takmičenja marketinški izazov, mlade igrače iz Akademije treba staviti u izlog, a taj izlog je Evropa, bez malicioznosti to ne mogu biti Kakanj, Posušje, Krupa, Srebrenik, Zenica, Tuzla, Sarajevo... Na taj način se otvara još jedan kanal za afirmaciju i zaradu, jer ako Akademija i proizvede super igrača, ako ga niko ne vidi, mala je korist od toga, ovako u evropskom izlogu, stvar je drugačija", poručio je Kusturica.

Bivši predsjednik smatra kako i navijači FK Sarajevo očekuju ovako profiliran klub i njegovu budućnost.

"Ako nije tako, onda treba to javno reći, postaviti ciljeve bez većih ambicija i očekivanja da bi situacija bila normalnija i relaksirana, bez pritisaka, a i to je kvalitet. Ovo je jedan veoma težak trenutak za FK Sarajevo, koji zahtijeva totalni reset kluba i ako je tačno da postoji mogućnost da se Vincent Tan sadržajno vrati u klub, u ime starih vremena i onog emotivnog naboja i energije koju smo imali i ja mu poručujem 'vrati se Tan Sri'!", istakao je na kraju otvorenog pisma Kusturica.