Nogomet
1

Kup UEFA: Željezničar - Litex 1:2

Sarajevo-X
Nogometaši Željezničara su danas na Grbavici do 66. minute imali odličan rezultat, a onda su gosti iz Bugarske u samo šest minuta napravili preokret i pogodcima Hidiouada i De Almeide došli do prednosti 2:1 koju su znali sačuvati do kraja.

Željezničar je dosta dobro izgledao na početku utakmice. Plišekovi izabranici dosta dobro su se suprotstavili favoriziranom Litexu, pa su u prvih petnaest minuta propustili dvije prilike preko Muharemovića i Raščića. Bugari su odgovorili preko Brazilca De Almeide, ali Bećirević nije morao reagovati.

U 23. minuti udarac je oprobao i Joldić, a pet minuta gledatelji su mogli vidjeti najbolju priliku Željezničara u prvom poluvremenu. Iz brzog kontranapada lopta je došla do Muharemovića koji je odlično poslužio Raščića, ali napadač Željezničara bio je neprecizan i šutirao preko gola. Nakon te prilike igralo se uglavnom na sredini terena i bez pravih prilika.

Sve najzanimljivije dogodilo se u drugom dijelu. Željezničar je u prednost došao u 60. minuti kada je Muharemović opet bio začetnik akcije, ali ovog puta je dobro dodao Arbenu Avdiji koji je šutirao sa šesnaest metara i pogodio nebranjeni dio mreže.

Slavlje navijača Željezničara trajalo je samo šest minuta. U 66. lopta je došla do Mourada Hidiouada koji oštrim udarcem s vrha šesnaesterca pogađa lijevi ugao gola Kenana Bećirevića. Šest minuta poslije već je bilo 1:2. Opet su Bugari izveli brzi kontranapad, lopta je došla do Kirilova koji odličnim centaršutom na drugoj stativi pronalazi Brazilca De Almeidu kojemu nije bilo teško glavom savladati golmana Željezničara. Vrijedno je spomenuti da je kontranapadu Litexa prethodio sumnjiv kontakt između Gredića i dvaju obrambenih igrača Litexa kada su svi na stadionu tražili jedanaesterac, ali češki sudac Jaroslav Jara se nije oglasio.

Nakon toga igra Željezničara u potpunosti je pala i sve do posljednjih pet minuta igralo se bez prave igre i na jednoj i drugoj strani. U samoj završnici domaći nogometaši probali su nešto agresivnije, ali rezultat se nije mijenjao.

SARAJEVO – Stadion Grbavica. Gledatelja 5.500. Glavni sudac: Jaroslav Jara (Češka). Pomoćnici: Patrick Filipek i Miroslav Tulinger (oba iz Češke).

STRIJELCI: 1:0 – Avdija (60.), 1:1 – Hidiouad (66.), 1:2 - De Almeida (72.)

ŽELJEZNIČAR: Bećirević, Gredić (od 78. Žerić), Alihodžić, Mulalić, Kajtaz, Avdija (od 86. Đoković), Karić, Joldić, Spahić (od 71. Hadžić), Muharemović, Raščić. Trener: Jiri Plišek

LITEX: Vutov, Bačev, Kirilov, Yovov (od 77. Palankov) , De Almeida, Beliakov, Zagorčić (od 79. Zhelev), Hidiouad, Georgiev, Trich, Jelenković. Trener Stojče Mladenov.

ŽUTI KARTONI: Raščić (Željezničar), Bačev, Hidiouad (Litex)

IGRAČ SUSRETA: Joao Soares De Almeida (Litex)