Nogomet
3

Kup BiH: Uprkos porazu od Olimpica, Široki Brijeg u polufinalu Kupa BiH

Piše: D. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Olimpic i Široki Brijeg su na Otoci odigrali uzvratnu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH. Prva utakmica na Pecari završena je 2:0 u korist Širokobriježana, a u revanšu je bilo 3:2 za Olimpic, tako da je Široki Brijeg osigurao plasman u polufinale.

Kao što se i najavljivalo iz oba tabora, ekipe su od prve minute zaigrale otvoreno. Široki Brijeg je poveo u 7. minuti golom Zadre. Izjednačenje je stiglo šest minuta kasnije, kada je povratnu loptu Rizvanovića u gol Širokog pospremio Smajić.

Nakon dva postignuta gola tempo igre je opao, pa se igralo uglavnom na sredini terena. Olimpic je dobru priliku za gol imao u 29. minuti utakmice, Rizvanović je dodao loptu do Kokota, koji ipak nije pogodio. Isti je igrač propustio sjajnu priliku za vodstvo Olimpica u 36. minuti kada je nakon centaršuta Smajića glavom šutirao ravno u gostujućeg golmana Bilobrka. Dvije minute kasnije je na drugoj strani zaprijetio Ćorić, ali je golman domaćih Hamzić odbranio njegov udarac. Ćorićev saigrač Kordić je šutirao u 40. minuti, ali bez uspjeha.

Igrala se 44. minuta kada je odlični Smajić asistirao Zebi, koji je pogodio za vodstvo Olimpica. Prvo poluvrijeme je završilo rezultatom 2:1 u korist Vukova.

U nastavku utakmice su prvi zaprijetili domaći. Smajić je ubacio loptu za Torlaka, koji je glavom šutirao preko gola Širokog Brijega. Nova velika šansa za Olimpic ukazala se u 72. minuti, ali Pandža nije uspio savladati golmana Bilobrka. Kazna za propuštene šanse je uslijedila u narednom napadu, kada je izjednačenje Širokom lijepim golom donio Plazonić.

Uprkos primljenom golu, Olimpic nije odustajao. Arežina je šutirao pored gola, a onda je u 75. minuti nakon dobre akcije Vukovima novu prednost donio Zec, pa je Olimpic poveo sa 3:2 protiv Širokog Brijega. Pandža u 82. minuti nije uspio iskoristiti stopostotnu priliku za domaće. Uslijedile su još dvije prilike za Vukove ali nisu iskorištene. Ostalo je 3:2 za Olimpic, kojem ova pobjeda ne znači ništa s obzirom da je na Pecari bilo 2:0 za Široki Brijeg, koji se plasirao u polufinale Kupa BiH.