Nogomet
5

Kup BiH: Gradski derbi u Mostaru, Sarajevo protiv Kozare, Željo dočekuje Goražde

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šest utakmica osmine finala Kupa BiH igra se danas. Od ove faze najmasovnijeg takmičenja igraju se po dva meča.

U Mostaru će snage odmjeriti gradski rivali Zrinjski i Velež, a meč se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom. Bez dvojbe, Plemići su favoriti, ali je strateg domaćih Vinko Marinović oprezan.

"Iako Velež ove godine nije u Premijer ligi, došli smo u situaciju da igramo utakmicu. Kup je specifično takmičenje i sigurno će biti teško. Moja je želja da ostvarimo povoljan rezultat u prvom dvoboju kako bismo u revanšu bili mirniji i kako bismo mogli odigrati utakmicu bez pritiska. Pogotovo što nam predstoji težak raspored", izjavio je Marinović.

Rođeni igraju mnogo bolje nakon dolaska na klupu Ibre Rahimića. Prvi šef struke Veleža naglašava kako je aktuelni lider Premijer lige favorit. Ipak, ističe kako na utakmicu ne dolaze sa bijelom zastavom.

"Dat ćemo svoj maksimum i nadam se da ćemo pružiti kvalitetnu i dobru igru. Dobro poznajem tim Zrinjskog. Spremit ću taktiku za utakmicu, a vidjet ćemo koliko će moji igrači moći ispuniti zadatke koje ću staviti pred njih. U svakom slučaju, imam određenu viziju kako se suprotstaviti Zrinjskom", kazao je Rahimić.

Ekipi Mladosti Doboj Kakanj na megdan stiže Slavija. Izabranici Husrefa Musemića pokušat će ostvariti dobar rezultat pred uzvrat u Istočnom Sarajevu. Bordo timu na noge dolazi Kozara iz Gradiške. Nakon tri uzastopna prvenstvena remija igrači Sarajeva težit će da ostvare pobjedu.

"Svaka utakmica je teška sama po sebi. Prije tri dana smo igrali vječiti derbi na teškom terenu. Opet igramo na istom terenu i ne vjerujem da može biti mnogo bolji. Kozara ima 15-20 igrača do 21 godinu. To su momci željni dokazivanja, ali naše ambicije su velike jer u Kupu planiramo ići do kraja. Probat ćemo ovdje završiti posao da se tamo ne bismo istrošili", rekao je pomoćnik Mehmeda Janjoša Zijad Švrakić.

Željezničar će na Grbavicu ugostiti i pokušati što većom razlikom pobijediti Goražde.

"Sigurno je da želim odmoriti jedan dio igrača koji možda neće biti među 18 odabranih. Nemamo tu mogućnost da šaljemo drugu ekipu, jer nemamo toliko igrača. Nekoliko standardnih igrača će odmarati, ali neki će i početi", kazao je strateg Plavih Slavko Petrović.

Za Slobodu nema puno filozofije u okršaju sa Širokim Brijegom na Tušnju. Želi ostvariti trijumf kako bi sa određenom prednošću putovali na revanš.

"Cilj je ne primiti, a postići gol, ako je ikako moguće jedan ili dva. Široki Brijeg je mnogo zaostao za Zrinjskim u prvenstvu i bazirat će se na Kup takmičenje, jer im je uvijek cilj Evropa koja donosi finansijska sredstva", kazao je Vlado Jagodić trener Tuzlaka.

Rudar iz Kaknja će na svom terenu ugostiti Radnik iz Bijeljine. Domaći će pokušati iznenaditi favorizovane goste.

Parovi i satnica:

Sarajevo – Kozara 15:00 sati Sloboda- Široki Brijeg 15:00 sati Mladost DK – Slavija 15:00 sati Rudar Kakanj – Radnik 15:00 sati Zrinjski – Velež 16:00 sati Željezničar- Goražde 19:00 sati

Utakmica Bosna Sema – Radnički igra se u četvrtak od 15:00 sati, dok su Orašje i Travnik igrali u utorak i meč je završen rezultatom 1:1.