Na zahtjev navijača
90

Kultni stadion ruši se do temelja, za 350 miliona eura bit će izgrađen novi

H. H.
Ramon Sanchez Pizjuan (Foto: Twitter)
Ramon Sanchez Pizjuan (Foto: Twitter)
Sevilla je krenula u projekt izgradnje novog stadiona, a kultni "Ramon Sanchez Pizjuan" odlazi u historiju i na njegovom mjestu bit će izgrađena moderna arena.

Novi stadion "Ramon Sanchez Pizjuan" u Sevilli imat će kapacitet od 55.000 mjesta i biće izgrađen na mjestu sadašnjeg stadiona, koji će biti srušen, nakon ulaganja od 350 miliona eura.

Plan za novi stadion, koji će biti potpuno natkriven, sa 12.000 mjesta više od trenutnog kapaciteta, predstavio je u ponedjeljak potpredsjednik kluba iz Seville, Jose Maria Del Nido Carrasco.

Izgradnja bi trebala da bude završena u julu 2028. godine, a ova investicija ima za cilj udovoljiti zahtjevu navijača za povećanjem broja mjesta i prilagođavanju objekata aktuelnom vremenu.

Gradnja novog stadiona će se odvijati u dvije sezone, 2026/2027. i 2027/2028., tokom kojih će tim igrati u La Cartuja Areni u Sevilli. Investicija će se isplatiti za 16 godina, ali se očekuje da će prihodi od rada stadiona premašiti 26 miliona eura godišnje, navodi Agerpres.

Buduća arena, koja će morati da dobije odobrenje od strane Skupštine akcionara, uključuje dvospratno parkiralište i značajno će eliminisati broj stepenica na stadionu, pored toga što će uključiti salone i prostore za događaje, kao što je novi službeni fan shop i novi klupski muzej.