Premijer liga BiH
0

Krucijalni okršaji u borbi za opstanak

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Ovog vikenda igra se 25 kolo nogometnog prvenstva BiH. Derbijem kola okitio se dvoboj između Čelika i Slavije. Nakon uvjerljivog trijumfa na Mokrom docu od 3-0, Zeničani imaju prilika da upišu treću uzastopnu pobjedu. Navijači priželjkuju sličan rasplet kao i na predhodna dva duela. Raspoloženje je na nivou, no respektira se i suparnik.

Travnik na Piroti očekuje okršaj sa Zvijezdom. Za „Vezire“ je ovo iznimno važan susret. Pobjedom u prošlom kolu ušli su u luku spasa. Ipak, još uvijek strahuju za svoj status. S druge strane tim iz Gradačca pruža izvrsne partije na gostovanjima. Sve u svemu biće zanimljivo. Široki Brijeg se definitivno nalazi u rezultatskoj krizi. U ovom kolu na Pecari će ugostiti neugodnu Slobodu. Trijumf se nameće kao imperativ.

Na Koševo stiže Velež. Evropske ambicije Sarajeva postale su realnost, a eventualnim trijumfom nad Mostarcima (u slučaju da im ostali rezultati budu išli u prilog) mogu i do drugog mjesta. „Rođeni“ su trenutno na poziciji koja im i naredne godine garantira nastupe u elitnom razredu. No, do kraja prvenstva čeka ih nekoliko teških ispita. Prvi je na najvećem bh. stadionu.

Borac niti protiv Modriče neće odstupiti od napadačke orijentacije. Igraju odlično na svom travnjaku. Aktuelni prvaci se nadaju da mogu ostati neporaženi, a za takvo nešto trebaju imati odgovarajuće rješenje za pritisak domaćina.

Za Leotar nema puno filozofije u sudaru sa Laktašima. Tri boda su prijeko potrebna. Identična situacija je i sa Orašjem koje se nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji. U slučaju da ne osvoje kompletan plijen protiv tima sa Grbavice mogu pakovati kofere za niži rang. Za domaćina je ovaj dvoboj od krucijalne važnosti. Posljednji gostujući prvenstveni trijumf Željezničar je ostvario upravo na Gooal stadionu. Bilo je to u maju 2007. godine.

Zrinjski će u sudaru sa posljednjeplasiranim Posušjem pokušati trijumfom napraviti iskorak ka definitivnom osvajanju titule. Ukoliko mostarski stadion napuste pognute glave, tim sa Mokrog doca izgubio bi sve šanse za opstanak u Premijer ligi.

Satnica:

Subota:

Travnik – Zvijezda (16,30h)

Sarajevo – Velež (19,00h)

Borac – Modriča (19,00h)

Leotar – Laktaši (16,30h)

Orašje – Željezničar (16,30h)

Čelik – Slavija (20,10h TV prenos)

Nedjelja:

Široki Brijeg – Sloboda (16,30h)

Zrinjski – Posušje (18,30h)