Tri poraza u četiri meča
1

Kriza u Cityju: Šta se dešava s Guardiolinim timom?

Piše: O. T.
Manchester City zaostaje sedam bodova za vodećim Liverpoolom. (Foto: EPA-EFE)
Manchester City zaostaje sedam bodova za vodećim Liverpoolom. (Foto: EPA-EFE)
Trinaest pobjeda, uglavnom uvjerljivih i razarajućih, uz dva remija u prvih 15 kola Premiershipa nagovještavali su da bismo i ove sezone mogli gledati Premiership koji se dijeli na Manchester City i na ostale. Ipak, nakon čak tri poraza u četiri kola stvari su se okrenule, City je ranjen i postavlja se pitanje da li će uspjeti odbraniti titulu prvaka koju je, uz gomilu rekorda, prošle godine osvojio.

Ovu sezonu nije samo City počeo sjajno, dugo su zajedno sa Cityjem i Chelsea i Liverpool bili neporaženi. Chelsea je u međuvremenu počeo gubiti korak pa su ostali City i Liverpool i čekalo se kada će Redsi "zakašljati", jer takvo razmišljanje postalo je navika. No, Liverpool je i dalje neporažen, igra ubitačno i ozbiljno napada titulu, sada je definitivno prvi favorit, a to će i ostati ukoliko preživi "pakao" prazničnog nogometa čija je kruna derbi između Cityja i Liverpoola na Etihadu 3. januara.

City do tog meča koji može odrediti tok ove sezone gostuje razigranom Southamptonu, dok Liverpool dočekuje Arsenal. Nezgodni protivnici za oba tima. Naravno, nikako ne smijemo sve svesti na City i Liverpool, jer između njih je Tottenham koji također igra u najvećoj brzini i koji je, reći ćemo, očajan u borbi da osvoji neki trofej.

Za City, koji je prošle sezone pomjerio sve moguće granice u Premiershipu, ova sezona postala je teža nego što se očekivalo, posebno zbog onih prvih 15 kola koja smo spomenuli na početku. City je igrao na možda još višem nivou nego prošle sezone i zaista je djelovalo da bi i ovu sezonu, barem kada je riječ o borbi za titulu, mogli učiniti dosadnom.

Gdje je krenulo po zlu? City nije značajno pao u svojoj igri, oni i dalje nametnu svoju igru u svakom meču i postave se kao favoriti, kao ekipa koja će se pitati o dešavanjima na terenu. Međutim, slikovito rečeno, kako je nogomet valjda jedini sport u kojem jednom možete prići golu protivnika i pobijediti meč, tako je City osjetio kako je gubiti na takav način.

Prvi poraz ove sezone City je zabilježio na Stamford Bridgeu kod Chelseaja (2:0), drugi kod kuće od Crystal Palacea (3:2) i treći na King Poweru od Leicestera (2:1). Zajednički faktor svih ovih poraza je jedan vrlo interesantan podatak - City je u svakom tom meču primio gol iz prvog protivničkog udarca.

Chelsea je u 45. minuti prvi put šutirao i postigao gol. Palace je prvi put šutirao u 33. minuti i postigao gol. Leicester je prvi šut uputio u 19. minuti i postigao gol.

Ovaj podatak pokazuje da su ekipe koje igraju protiv Cityja pokazale veliku strpljivost, stabilnost u odbrani i da su gladno čekale prvu šansu i prema njoj se ophodile kao da je posljednja. Zapravo, City vam rijetko i dozvoli da mu stvorite mnogo šansi, meč protiv Leicestera je izuzetak, jer su Lisice zaista uzdrmale Guardiolinu ekipu i stvorile joj mnogo problema pred golom Edersona. Za razliku od Leicestera, Chelsea i Palace su iskoristili skoro sve što im se pružilo i dali nekoliko neobičnih golova.

Ovdje je važno istaknuti jedno zanimljivo zapažanje brojnih analitičara koji kažu da Guardiolin stil igre dopušta protivniku barem dva-tri opasna kontranapada po meču. Jer, španski stručnjak zbog namjere da igrom neprestano dominira terenom "zakonom velikih brojeva" - pošto je nemoguće da ne napravite grešku u nekom od brojnih napada - mora otvoriti protivniku put do šanse iz kontranapada. U mečevima kada City prema naprijed ne odradi posao na pravi način, takvi izlasci protivnika na njegovu polovinu dolaze do izražaja i odražavaju se na konačan rezultat.

Ako bismo tražili gdje stanuje najveći problem u krizi Cityja, možemo reći da su to zapravo nezgode s povredama. City u posljednja dva meča nije mogao računati na Fernandinha koji se smatra najvažnijim igračem Pepovog tima. Ne zato što je najbolji, nego zato što jedino za njega City nema pravu zamjenu, što je priznao i Guardiola. City je bez Fernandinha ove sezone odigrao šest mečeva i u njima dva puta izgubio. S njim je u 23 meča izgubio tek dva puta. Bez Brazilca u veznom redu City prima više golova, manje postiže i najvažnije od svega, manje pobjeđuje.

Osim Fernandiha, sigurno je utjecaj ostavila i povreda Davida Silve koji je propustio meč protiv Palacea, dok je protiv Leicestera ušao s klupe u posljednjih 20 minuta. Kada se na sve to doda problem s Kevinom de Bruyneom, koji nije igrao protiv Chelseaja, dok je protiv Palacea ušao s klupe i počeo meč protiv Palacea.

City je uspio nadomjestiti izostanak De Burynea koji ima samo šest nastupa u Premiershipu ove sezone, ali kada su i ostali igrači iz veznog reda, prvenstveno Fernandinho i David Silva počeli posjećivati doktore, problemi su postali preteški.

Southampton će sigurno biti nezgodan za Građane, jer je u posljednja tri meča upisao dvije pobjede, pri čemu je srušio Arsenal. U tim mečevima Southampton je postigao sedam golova, što je pokazatelj da novi trener Ralph Hasenhüttl radi prave stvari. Upravo će taj njemački stručnjak biti nova teška prepreka za Guardiolu, jer Hasenhüttl je iz Njemačke sa sobom ponio kvalitetan presing i hrabru igru koju je već osjetio Arsenal.

Na Cityju je da protiv Southamptona nagovijesti povratak kako bi se u potpunosti probudili ukoliko sruše i Redse na Etihadu. Sve drugo moglo bi značiti veliko udaljavanje od cilja koji se zove odbrana titule.

A ono što nikako ne može radovati Guardiolu jeste činjenica da je Jurgen Klopp njegov "kriptonit", protivnik koji mu najmanje odgovara. Uostalom, jedino Klopp ima pozitivan skor protiv Guardiole ukoliko računamo trenere koji su odigrali barem četiri meča protiv španskog stručnjaka. U 15 njihovih okršaja Guardiola je slavio pet puta, a Klopp čak osam puta.