"Nije nam prva provjera"
56

Krivične prijave protiv NS BiH: Tužilaštvo provjerava, savez se poziva na transparentnost

D. P.
Tužilaštvo trenutno provjerava prijave (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo trenutno provjerava prijave (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u fazi je provjere dva predmeta nakon što su podnesene krivične prijave protiv Nogometnog saveza BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Na adresu Tužilaštva BiH podnesene su krivične prijave protiv krovne kuće bh nogometa, nakon čega su formirana dva predmeta. Oni se trenutno nalaze u fazi provjere navoda nakon čega će biti donesena tužilačka odluka.

"Možemo odgovoriti da je Tužilaštvo BiH na temelju prijava formiralo dva predmeta. Predmeti se nalaze u fazi provjere navoda iz podnesene krivične prijave te će nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana. S obzirom na zaštitu interesa predmeta na kojima tužilaštvo radi, ne možemo govoriti o imenima ili detaljima", saopćili su nam iz Tužilaštva BiH.

Portal Klix.ba odmah je kontaktirao Nogometni savez BiH, a iz krovne kuće bh. nogometa saopćili su nam kako ni o čemu nisu obaviješteni te da je podnošenje prijava protiv NS BiH čest slučaj.

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić u izjavi za Klix.ba otkrio je kako se Savez i prethodnih godina suočavao s provjerama rada te da su sve aktivnosti uredno evidentirane.

"Nogometni savez BiH je udruženje građana koje radi u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH. U skladu s tim, savez je podložan svakoj vrsti provjere od strane nadležnih organa. I prethodnih godina su vršene aktivnosti i provjere rada saveza od strane nadležnih tužilačkih organa na okolnosti anonimnih prijava. Sve provedene radnje u okviru pomenutih aktivnosti su uredno zavedene i evidentirane u skladu sa Zakonom. Ovog puta se ponavlja ista situacija pred odigravanje utakmica naše A reprezentacije. Pojedini mediji se javljaju sa svojim 'ekskluzivitetima' po pitanju krivičnih prijava i formiranja tužilačkih predmeta", rekao je Džemidžić za Klix.ba.

Dodao je i da trenutno u NS BiH niko nije upoznat s provođenjem tužilačkih radnji.

"Nogometni savez BiH nije službeno upoznat s eventualnim provođenjem određenih radnji. U javnosti se zbog toga stvara veoma negativna slika o radu i funkcionisanju Saveza, pogotovo kada se rade kapitalni projekti u našoj zemlji. Savez će i dalje raditi transparetno, u skladu sa zakonom. Bitno je obezbijediti najbolje uslove za odvijanje svih takmičenja pod okriljem NS BiH, kao i naših reprezentativnih selekcija koje očekuje nastup u raznim kategorijama na putu do završnica UEFA takmičenja u 2024. godini", zaključio je generalni sekretar Nogometnog saveza BiH.