Poraz od ljutog rivala
0

Kriket reprezentativca Indije navijači proglasili izdajicom i špijunom jer je musliman

H. H.
Shami je odigrao veoma loš meč, zbog čega se dio navijača Indije okomio na njega (Foto: Instagram)
Shami je odigrao veoma loš meč, zbog čega se dio navijača Indije okomio na njega (Foto: Instagram)
Mnoštvo indijskih zvijezda kriketa stalo je u odbranu Mohammada Shamija nakon što je dobio niz šokantnih uvreda i prijetnji na društvenim mrežama, nakon što je njegova ekipa pretrpjela težak poraz od ljutog rivala Pakistana.

Pakistan je ostvario iznenađujuću pobjedu u utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva T20 u Dubaiju i bio je to njihov prvi trijumf nad favorizovanom Indijom, zbog čega je jedini muslimanski igrač u indijskoj reprezentaciji, bio meta zlostavljanja na internetu.

Shami je odigrao veoma loš meč, zbog čega se dio navijača Indije okomio na njega. Njegov Instagram profil bio preplavljen optužbama da je "izdajica i špijun" i fanovi su tražili da se izbaci iz tima, ali je dobio podršku najvećih imena indijskog kriketa, koji su stale u njegovu odbranu.

"Zaista uznemirujuća i odvratna islamofobija i govor mržnje na internetu protiv Mohammeda Shamija nakon što je Indija izgubila od Pakistana u utakmici kriketa. Nazivajući ga pakistanskim agentom i špijunom. Odvratno", napisao je jedan od korisnika na Instagramu.

Indija i Pakistan imaju problematičnu historiju, s nekoliko sukoba između Indije s hinduističkom većinom i Pakistana s većinom muslimana, nakon tri rata koje su vodili poslije Drugog svjetskog rata.