Pet duela danas
1

Kreće nogometna tradicija Boxing Daya: Zašto se tako zove i šta sve gledamo danas

D. P.
Praznični period u Premier ligi (Foto: Premier League)
Praznični period u Premier ligi (Foto: Premier League)
Praznični period tradicionalno donosi nogometni spektakl u Engleskoj, a danas je na rasporedu čuveni Boxing Day, dan kojeg s nestrpljenjem čekaju milioni fanova Premier lige.

Boxing Day, ili dan nakon Božića, donosi nam pet utakmica u Premier ligi i čak 12 u Championshipu. Pet duela elitnog ranga engleskog nogometa igrat će se u četiri različita termina tako da će fanovi uživati tokom cijelog dana.

Za postojanje Boxing Daya veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz Boxing Day, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na Boxing Day budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Program počinje od 13:30 kada Newcastle dočekuje Nottingham Forest kao veliki favorit. Od 16 sati sastaju se Bournemouth - Fulham i Sheffield United - Luton, a od 18:30 Liverpool će gostovati Burnleyu.

Najuzbudljiviji meč dana igra se od 21 sat i veliki derbi. Manchester United će dočekati sjajnu Aston Villu koja ima šansu čak i preuzeti vrh tabele Premier lige.

Raspored 19. kola:

Utorak:

13:30 Newcastle - Nottingham Forest

16:00 Bournemouth - Fulham

16:00 Sheffield United - Luton

18:30 Burnley - Liverpool

21:00 Manchester United - Aston Villa

Srijeda:

20:30 Brentford - Wolves

20:30 Chelsea - Crystal Palace

21:15 Everton - Manchester City

Četvrtak:

20:30 Brighton - Tottenham

21:15 Arsenal - West Ham

Tabela: