Svjestan pritiska
148

Krčmarević za Klix.ba: Čvrsto stojim iza toga da će Željezničar biti ozbiljna ekipa

Piše: K. Hadžić
Slobodan Krčmarević (Foto: Novosti.rs)
Slobodan Krčmarević (Foto: Novosti.rs)
FK Željezničar u ponedjeljak je predstavio novog šefa stručnog štaba, a nakon odlaska Admira Adžema, klub će od sljedeće sezone trenirati Slobodan Krčmarević. U razgovoru za Klix.ba, novi trener Plavih govorio je o klubu, poznanstvu sa Senadom Misimovićem, ambicijama, mladim igračima i navijačima.

Slobodan Krčmarević trenersku karijeru je počeo kao selektor U-19 selekcije Srbije i Crne Gore, a kasnije je vodio juniore Partizana i mladu reprezentaciju Srbije. Bio je i trener Apollona, Anortozisa i Doxe na Kipru, selektor U-21 Kazahstana, a u posljednje dvije godine trener Rudar Velenja te Pobede iz Prilepa.

Kako je rekao na početku razgovora, tokom svoje karijere imao je puno imenovanja, a projekat koji mu je ponudio Željezničar razlog je zbog kojeg se nakon deset godina odlučio vratiti na naše prostore.

"Ja sam tokom svoje karijere prošao puno tih imenovanja, za ovih 13 godina koliko imam licencu deset sam proveo u inostranstvu, a Željezničar me privukao da se vratim na ovaj prostor. Vodio sam OFK Beograd i mladu reprezentaciju Srbije, a kada pogledate moj CV, bez želje da to zvuči degutantno, možete vidjeti da sam radio za neke puno veće ugovore, koji, u ovom slučaju, nisu igrali nikakvu ulogu i nisu bili prioritet. Veličina kluba i motiv koji ima, zajedno s navijačima, razlog su zbog kojeg sam došao u Željezničar, a moj prvi zadatak bit će da vratim navijače na stadion. To se može jedino uz mukotrpan rad i dobru igru", rekao je na početku razgovora za Klix.ba Slobodan Krčmarević.

Promjene nisu dobre

Novi trener Željezničara imao je samo riječi hvale za prvog čovjeka kluba Senada Misimovića, a istakao je da poznaje grad Sarajevo jer je u njemu neposredno prije Olimpijade služio vojni rok. Kaže da ima puno prijatelja u glavnom gradu BiH s kojima ima odličan odnos.

"Ja sam odrastao u onoj Jugoslaviji, u Sarajevu sam služio vojni rok u onim sretnim vremenima prije Olimpijade, tako da mi je grad poznat i izuzetno ga volim. Imam puno prijatelja ovdje s kojima sam ostao u odličnom odnosu sve vrijeme, a jedan od glavnih razloga zbog kojeg sam došao u Željezničar je gospodin Senad Misimović. Mislim da imamo sličnu filozofiju, on je čovjek koji prepošteno gleda na kompletnu ovu situaciju kod nas, gdje ima svega i svačega, ali pošto i mene interesuju samo nogometne stvari, on i tim ljudi koji s istim ili sličnim filozofijama rade, bit će mi velika podrška na početku", smatra Krčmarević

Željezničar je u posljednje dvije i po godine promijenio četiri trenera. Nakon Edisa Mulalića, na klupu Plavih je došao Miloš Kostić, još brže je došao Slavko Petrović, a dan prije početka prošle sezone Admir Adžem imenovan je za novog šefa stručnog štaba, da bi i on nakon osvojenog Kupa BiH i drugog mjesta na tabeli otišao s pozicije trenera. Krčmarević smatra da puno promjena nije dobro za jedan klub, ali da to u slučaju Željezničara samo pokazuje ambicije. Istakao je također da je svjestan težine posla koji ga očekuje na Grbavici.

"Svjestan sam pritiska koji ovaj posao nosi, a predsjednik Senad je dobro rekao da su mnogi drugi treneri odbili posao jer se plaše samog izazova. Potpuno suprotno, meni je prvi cilj da se dokažem na našim prostorima nakon silnih godina koje sam proveo u inostranstvu, imam taj veliki motiv, a da li ćemo uspjeti, to ćemo tek vidjeti. Neozbiljno je bilo šta obećati, sreća je jako bitan faktor u nogometu, jedan detalj može promijeniti sve, a da ćemo biti ozbiljna ekipa i da će biti rada i discipline, iza toga čvrsto stojim. Dobro, ja sam tu novi, ali ću se truditi da se ne osjećam tako", smatra novi trener Željezničara, pa dodaje:

"Promjene naravno da nisu dobre. Četiri trenera u dvije i po godine je previše, ali to govori samo o ambiciji kluba. Rečeno mi je da je trofej Kupa BiH značajan i bitan, ali glavni cilj je titula prvaka. Pet godina bez titule je previše za jedan klub s tradicijom koju ima Željezničar i razumljivo je nestrpljenje navijača. Kod nas je malo drugačije, ili imaš ili nemaš rezultat, nema previše sentimentalnosti. Svaki trener koji dođe pravi svoj roster, a ja lično, ne zahtjevam dovođenje puno igrača, već želim raditi s onim što imam. Kada stranac dođe u klub, on mora biti kvalitet i 30 posto bolji od onog domaćeg. Ja sigurno neću nagomilavati igrače, doći će tri-četiri koja su potrebna", otkrio je Krčmarević.

Podrška treba da se zasluži

Krčmarević je istakao da je posebno zadovoljan zbog rekonstrukcije terena te je rekao da će to omogućiti ekipi da pet ili šest dana trenira na glavnom terenu, a nakon toga će im sigurno biti lakše igrati domaće utakmice.

"Bio sam na stadionu, kombinovat će se prirodna i vještačka trava što je fantastično i što će nam omogućiti da svaki dan treniramo na Grbavici. Kada pet ili šest dana trenirate na jednom terenu, a onda tu dođe protivnička ekipa, velikoj ste prednosti. S druge strane, kada nas očekuju utakmice u drugačijim uvjetima, imamo pomoćni trener koji također možemo iskoristiti kako bi se na što bolji način prilagodili onome što nas čeka. Grbavica je stadion bez atletske trake, a to su najbolji stadioni, oni koji imaju dušu i akustični se. Ipak, stadion prvo treba napuniti i privući navijače", ističe Krčmarević.

Na pitanje kakav nogomet preferira, rekao je da voli ofanzivan stil igre i da je ljubitelj igrača koji su kreativni i koji u trenutku donose dobre odluke.

"Preferiram ofanzivni nogomet, tako sam ga i ja igrao, volim 'vic', volim dribling, ali način na koji moja ekipa igra puno zavisi od toga šta imam na raspolaganju", rekao je Krčmarević koji je posebno pohvalio štopera Željezničara Kemala Osmankovića, a za kraj je poslao i poruku navijačima:

"Navijači su duša tima i dar je od Boga kada klub ima navijače kao što ih ima Željezničar. Vidim da u posljednje vrijeme dolaze u manjem broju, želim ih vratiti na tribine, ali prije svega želim da se izborimo za tu podršku dobrom igrom, kvalitetom i borbenošću. Dres Željezničara se ne može nositi ako se ne natopi dobro znojem i oni koji nisu spremni da ostave srce na terenu, teško da će igrati", rekao je za kraj novi strateg Plavih.

Zvanično predstavljenje novog trenera biće obavljeno na Stadionu Grbavica na početku priprema za predstojeću sezonu.