Priča iz 1969.
338

"Kralj nogometa" Pele je i u Sarajevu postigao velemajstorski gol: Zadovoljstvo je biti ovdje

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bio je to kišni dan u Sarajevu. Međutim, stariji navijači Željezničara dobro pamte 19. septembar 1969. godine. Tog je dana je u glavnom gradu BiH gostovao brazilski Santos (tadašnji trostruki svjetski prvak), kojeg je predvodio jedan od najboljih nogometaš na planeti svih vremena – Pele. Razlog dolaska bila je prijateljska utakmica sa Željezničarom.
"Veliko zadovoljstvo mi je biti ovdje“, rekao je tada Pele.

Zanimljivo, to je bio četvrti prijateljski meč Brazilaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a prije Sarajeva, gostovali su u Beogradu, Zagrebu i Kragujevcu.

Tribine koševskog stadiona bile su dobro popunjene, bez obzira na loše vrijeme. Okupilo se negdje oko 30 hiljada gledalaca koji su željeli da uživo vide genijalne majstorije Brazilca i igrača koji i danas važi za jednog od najboljih koji je ikada igrao nogomet.

Sastav tima sa Grbavice pojačao je nogometaš FK Sarajevo Vahidin Musemić, koji je u to vrijeme bio u odličnoj formi.

Bukal je pogodio za vodstvo Želje iz penala, a na 1:1 poravnao je upravo Pele golom u 78. minuti. Tada je, prema izvještaju s utakmice, prihvatio loptu na prsa i volej udarcem se upisao u strijelce, što je bio samo jedan od trenutaka magije koju je, kako se navodi, uvijek prikazivao.

Legendarni brazilski nogometaš preminuo je danas u Sao Paolu u 83. godini.