Nogomet
0

Kraj vladavine Rijkaarda i Ronaldinha u Barceloni

FENA
Nedjeljni poraz 0:1 na domaćem terenu od najvećeg protivnika Real Madrida mogao bi značiti kraj vladavine Franka Rijkaarda i Ronaldinha u Barceloni, nagađaju španski mediji u ponedjeljak.

Prije godinu dana Rijkaard i Ronaldinho bili su na vrhuncu, na čelu "La Lige" i bili uvjerljivi u Ligi prvaka. Real je bio u zakonskom i sportskom kaosu, uz pobjedu Ramona Calderona na izborima za predsjednika kluba što je osporavano na sudu i uz preskupu ekipu koju je sastavio Fabio Capello, a koja nikoga nije uspjela uvjeriti u svoj kvalitet, pogotovo ne navijače.

No, u godinu dana mnogo se toga promijenilo. Calderon je sastavio čvrstu, talentiranu i gladnu ekipu, dok je Barca utonula u oholost, samozadovoljstvo i apatiju.

Barca je sada sedam bodova iza Reala, a samo 38 posto čitatelja katalonskog dnevnika "Mundo Deportivo" vjeruje da Rijkaardova ekipa može stići tu razliku. Nije ni čudo da taj list ovu godinu za Barcelonu naziva "užasnom godinom", a dvojica koja su u središtu odgovornosti za to su Rijkaard i Ronaldinho.

Anketa koju je proveo "Sport" pokazalo je da je 29 posto navijača Barce za hitnu smjenu Rijkaarda. Holanđanin je dao naslutiti da bi se mogao povući na kraju ove sezone. Prigovaraju mu da je preblag i da ne traži od igrača dovoljno, pogotovo od Ronaldinha. Rijkaard je cijeli vikend razmišljao hoće li Brazilca staviti u igru. Na kraju je Ronaldinho odigrao svih 90 minuta, iako je to opet bila lijena i letargična predstava.

U "Sportu" 40 posto navijača traži "prodaju jedne od Barcinih zvijezda", što se u prvom redu odnosi na Ronaldinha. Većina navijača Barcelone bila bi zadovoljna da vidi njegov odlazak iz kluba nakon godinu dana ravnodušnosti, lošeg treniranja, dugih putovanja u Brazil i glasina o bogatom noćnom životu. Sada se odlazak Ronaldinha i Rijkaarda čini kao pitanje vremena, ocjenjuju španski mediji.