Historijski rezultat
94

Kraj palestinske bajke na Azijskom kupu, u osmini finala nakon preokreta ih je izbacio domaćin

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Palestine je svoj historijski nastup na Azijskom kupu završila u osmini finala.

Nakon što su prvi put u historiji prošli grupnu fazu, Palestinci su se u osmini finala sastali sa selekcijom domaćina, Katarom.

Susret je odlično počeo za Palestinu koja je u vodstvo stigla u 37. minuti pogotkom Odaya Dabbagha. Napadač Charleroija je iskoristio grešku odbrane Katara, te je preciznim udarcem s ivice kaznenog prostora matirao Meshaala Barshama za 1:0.

Dvije sekunde prije isteka sudijske nadoknade prvog poluvremena od šest minuta Katarani su izjednačili. Najveća katarska zvijezda Akram Afif je izveo korner s desne strane po zemlji, a sa desetak metara kapiten Hasan Al-Haydos je pogodio za 1:1.

Katar je do preokreta i, ispostavit će se, pobjede stigao na samom početku drugog poluvremena, tačnije u 49. minuti kada je Afif realizovao penal za konačnih 2:1.

Palestina se mora zadovoljiti historijskim prolaskom u nokaut fazu i osvojena četiri boda u grupnoj fazi, dok će Katar u četvrtfinalu igrati protiv bolje iz duela Uzbekistana i Tajlanda koji se igra sutra s početkom u 12:30 sati.