Predsjednik FSRS
13

Kovačević: Terim je sjajna opcija za selektora, moj jedini favorit je NSBiH

Piše: K. H.
Mile Kovačević (lijevo) (Foto: NSBiH)
Mile Kovačević (lijevo) (Foto: NSBiH)
Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Mile Kovačević kazao je u razgovoru za Klix.ba da bi bio sretan ukoliko Fatih Terim bude imenovan za novog selektora reprezentacije BiH.

Komisija za imenovanje novog selektora u sastavu Sead Kajtaz i Zvjezdan Mismović otputovala je u Tursku gdje se sastala i razgovarala s proslavljenim stručnjakom, a više infomacija o konačnoj odluci trebalo bi biti poznato u narednim danima.

Prvi čovjek FSRS Mile Kovačević kaže kako raspolaže informacijama da je Komisija obavila razgovore s kandidatima koje su oni predložili nakon posljednje sjednice, a dodaje da bi bio izuzetno sretan ukoliko bi trenersko ime kao što je Fatih Terim sjelo na klupu reprezentacije.

"Ja imam neformalne informacije da su uspostavljeni kontakti s kandidatima koje smo mi predložili, da su obavljeni razgovori, a sve to će biti zvanično izneseno na sjednici Izvršnog odbora u Zenici. Što se tiče gospodina Fatiha Terima, ne mogu tačno reći da li je njegov dolazak na klupu reprezentacije moguć, ali naše je da razgovaramo i saslušamo sve moguće opcije. U svakom slučaju, bio bih izuzetno sretan ukoliko bi on bio naš sljedeći selektor", kazao je Kovačević za Klix.ba

Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH jednoglasno je dogovoreno da se odluka prolongira za narednu sjednicu i da u tom periodu treba razgovarati sa što više trenera kako bi samo najbolji bili predloženi Izvršnom odboru na glasanje.

"Ja nemam nijednog favorita za klupu naše reprezentacije, a moj jedini favorit zove se Nogometni savez BiH. Nijednog trenutka nisam primijetio podijeljenost u savezu u vezi s imenovanjem novog selektora, jer mi uopće nismo birali selektora na posljednjoj sjednici. Svi zajedno smo donijeli odluku da se krug potencijalnih kandidata proširi i da se razgovara sa što više trenera kako bi samo najbolji bili predloženi na sjednici koja nas ubrzo očekuje", kazao je Kovačević.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, sjednica Izvršnog odbora trebala bi se održati u petak 22. decembra, a pored imenovanja novog selektora trebalo bi se raspravljati o nedavnoj posjeti prvog čovjeka UEFA-e Aleksandera Čeferina koji je istakao da je loša infrastruktura goruće pitanje u bh. nogometu.

"Bio sam na večeri s gospodinom Čeferinom, a sama njegova posjeta, kao i posjeta čelnika s prostora bivše Jugoslavije, pokazuje da NSBiH na čelu s predsjednikom Begićem ima svoj dignitet", završio je Kovačević.

Nogometnu reprezentaciju BiH krajem januara očekuju prve prijateljske utakmice u narednoj godini, a Zmajevi će igrati protiv selekcija SAD-a i Meksika.