Pod lupom FIFA-e i UEFA-e
30

Kosovu prijeti izbacivanje iz baraža za Evropsko prvenstvo i kvalifikacija za Mundijal

F. Z.
Kosovu prijeti suspenzija (Foto: EPA-EFE)
Kosovu prijeti suspenzija (Foto: EPA-EFE)
Nogometnoj reprezentaciji Kosova prijeti suspenzija i moguće je izbacivanje ove reprezentacije iz baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine, kao i iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati 2022. godine, javljaju mediji iz Prištine.

Reprezentacija Kosova trebala bi u baražu za Evropsko prvenstvo igrati protiv Sjeverne Makedonije, a pobjednik tog duela igrat će protiv boljeg iz susreta Bjelorusije i Gruzije. Utakmice polufinala na rasporedu su 26. marta, a finale pet dana kasnije.

Međutim, odigravanje tog susreta došlo je u pitanje nakon izvještaja makedonskog Infosporta, a koji su prenijeli i mediji u Prištini, između ostalog i RTK.

Navodno Kosovu prijeti suspenzija FIFA-e i UEFA-e od dvije do pet godina zbog toga što ljudi iz političkog vrha države pokušavaju utjecati na bitne odluke u Nogometnom savezu Kosova, kao što je pokušaj smjene Agima Ademija, trenutnog predsjednika NS Kosova.

Ukoliko zaista dođe do suspenzije reprezentacija Sjeverne Makedonije automatski će se plasirati u finale baraža.

Situaciju navodno pomno prate FIFA i UEFA, a ne bi bilo prvi put da suspenduju jedan nogometni savez iz istih razloga. Ranije su tu sudbinu doživjeli Nigerija i Kamerun.