Odluka UEFA-e
74

Kosovo neće moći igrati nogomet s BiH, Srbijom i Rusijom

N. K.
Reprezentacija Kosova (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Kosova (Foto: EPA-EFE)
Kosovska reprezentacija i ostale nogometne ekipe na Kosovu u sklopu kvalifikacija za evropske lige, ili evropsko prvenstvo, neće moći igrati utakmice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rusijom, ni kao domaćini, a ni kao gosti, kažu u Nogometnom savezu Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Kako navode, to je odluka Evropske nogometne federacije (UEFA) i važi, osim u slučajevima kada reprezentacije ili ekipe ovih država stignu do faze eliminacije ili finala nekog takmičenja ili prvenstva.

Generalni sekretar Nogometnog saveza Kosova Erol Saljihu kaže za RSE da bi se eventualne utakmice kosovskih ekipa s onima iz BiH, Srbije i Rusije u finalu odigrale na neutralnom terenu. U slučaju utakmice reprezentacije za kvalifikacije evropskog prvenstva, UEFA će se pobrinuti o tome da one ne budu u istu grupu.

"U pravnom smislu, ovo nisu pravila, već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbjegnu susreti naših ekipa, ali i reprezentacija Kosova na kvalifikacijama. U posljednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA-e odlučeno je da i Rusija ne igra s kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak", kazao je Saljihu.

Dodaje da će tako biti sve do finala evropskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbjeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.