Pročitali saopštenje
12

Košarkaši Milwaukeeja objasnili zbog čega su odbili igrati meč play-offa NBA lige

N. K.
Košarkaši Bucksa
Košarkaši Bucksa
Košarkaši Milwaukee Bucksa oglasili su se saopštenjem nakon što su odbili igrati petu utakmicu prve runde play-off serije NBA lige protiv Orlanda.

"Od aprila do danas otkriveno je s kakvim se nepravdama suočava naša afroamerička zajednica. Građani širom zemlje su podigli glas kako bi govorili protiv ovih nedjela. U posljednjih nekoliko dana vidjeli smo grozan video kako je policajac sedam puta upucao u leđa Jacoba Blakea. Uprkos zahtjevima za promjenom, nije bilo nikakve akcije, tako da naš fokus ne može biti na košarci. Kada izađemo na teren, predstavljamo Milwaukee i od nas se očekuje da igramo na visokom nivou, da uložimo maksimalan napor i da budemo odgovorni. Tih principa se držimo i zahtijevamo od naših zakonodavaca i službi za sprovođenje zakona da čine isto. Zahtijevamo pravdu za Blakea i tražimo da policajci snose odgovornost. Da bi se to dogodilo, neophodno je da država preduzme značajne mjere za rješavanje pitanja policijske odgovornosti i brutalnosti. Podržavamo sve građane da se edukuju, preduzmu mirne i odgovorne akcije te ne zaborave da glasaju", poručili su Bucksi.

Inače, vlasnici franšize iz Milwaukeeja pružili su punu podršku svojim igračima, istaknuvši da nisu znali da će biti bojkota.

NBA liga je potom suspendovala sve utakmice koje su bili zakazane za noć između srijede i četvrtka.