Prekinuta takmičenja
1

Koronavirus zaustavio nogomet: Gdje u svijetu se još uvijek igraju utakmice

F. Z.
Galatasaray i Bešiktaš pred praznim tribinama (Foto: EPA-EFE)
Galatasaray i Bešiktaš pred praznim tribinama (Foto: EPA-EFE)
Pandemija koronavirusa uzrokovala je prekid gotovo svih nogometnih i sportskih takmičenja u svijetu, a u Evropi se igra u još svega nekoliko država.

Kada je riječ o Evropi, nogomet se još uvijek igra u Turskoj, Ukrajini i Rusiji. Neki dueli u ovim ligama na rasporedu su i danas (ponedjeljak), a u Turskoj je jučer na rasporedu bio i veliki derbi Galtasaraya i Bešiktaša, ali su se utakmice igrale pred praznim tribinama. Takmičenje u Turskoj vjerovatno će biti prekinuto do idućeg kola. Igrao se nogomet i u Srbiji proteklog vikenda, ali je sada takmičenje u Superligi prekinuto. Igralo se proteklog vikenda i u Mađarskoj, ali je odlučeno da se i u toj državi prekida prvenstvo.

Tokom vikenda igralo se u Alžiru, Gani i Brazilu, ali su i ta nogometna takmičenja sada prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Igralo se i u Kazahstanu, a prvenstvo je potom prekinuto. Proteklog vikenda igralo se i u Meksiku, ali naredno kolo neće biti odigrano.

Još uvijek se igra i u Nikaragvi, a proteklog vikenda igrale su se utakmice i u Kongu. Nogomet se igrao i u Angoli i još uvijek nema najava da bi prvenstvo moglo biti prekinuto, baš kao i u Gvineji, a odigrane su i utakmice u Nigeriji.

U Argentini su se igrale utakmice bez prisustva publike u Liga Kupu, a večeras bi trebala biti odigrana dva duela (Lanus - Argentinos Juniors i Rosario - Colon). Igrala se i liga u Boliviji, kao i u Čileu. Večeras je na rasporedu duel O'Higginsa i Antofagaste. Večerašnji i sutrašnji dueli igrat će se pred praznim tribinama, a onda će se prekinuti takmičenje i u ovoj državi Južne Amerike. U međuvremenu je objavljena informacija kako se takmičenje u Boliviji prekida.

Nogomet se još uvijek igra i u Bahreinu, kao i u Beninu. Igralo se proteklog vikenda i na Bermudskim Otocima, a prvenstvo nije prekinuto ni u Burkini Faso, kao ni u Burundiju. Igrao se nogomet proteklog vikenda i u Džibutiju, baš kao i u Etiopiji, a nogometaši su izašli na teren i u Gambiji i Gvatemali.

Nogomet se igrao i na Haitiju, baš kao i u Hondurasu, a u Indiji je odigrano finale doigravanja. Lopta proteklog vikenda nije stala ni u Indoneziji, kao ni u Kambodži. Prvenstvo se igralo i u Keniji, a lopta se nije zaustavila ni u Kirgistanu. Kostarika je također ugostila nogometne utakmice proteklog vikenda, a igralo se i u Liberiji.

Proteklog vikenda igrao se nogomet u Maleziji, kao i u Maliju i na Mauricijusu. Još uvijek nema naznaka da će se prekinuti nogometna takmičenja na Novom Zelandu. Utakmice su se proteklog vikenda igrale i u Omanu, kao i u Palestini, a još uvijek nema prekida ni panamske nogometne lige. Utakmice su se igrale i u Sijera Leoneu, baš kao i u Singapuru, a trenutno nema najava da će takmičenja biti prekinuta. Proteklog vikenda nogometne utakmice igrale su se i u Somaliji.

U Sudanu se također igralo, a i danas bi trebala biti odigrana tri duela. Nogomet nije stao ni u Tanzaniji, a novi dueli trebali bi se igrati već sutra. U Tunisu bi se nogometne utakmice trebale igrati 20. i 21. marta, a najave prekida još uvijek nema ni u Turkmenistanu. Nogomet se igrao i u Uzbekisatnu.

Moguće je da će neka od ovih nogometnih takmičenja biti prekinuta već danas.