Oliver na centru
50

Kontroverzni Englez sudi Zmajevima protiv Finske, nedavno je bio na žestokom udaru javnosti

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čelna kuća evropskog nogometa (UEFA) delegirala je kontroverznog engleskog arbitra Michaela Olivera za glavnog sudiju meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između BiH i Finske, a koji se u subotu igra na stadionu Bilino Polje u Zenici.
UEFA je odlučila da će Oliver biti glavni sudija ovog susreta, a pomagat će mu Englezi Stuart Burt i Simon Bennett. Četvrti sudija je Darren England, također iz Engleske, a u VAR sobi će biti Chris Kavanagh i Neil Davies.
UEFA delegirala arbitre za meč između BiH i Finske
UEFA delegirala arbitre za meč između BiH i Finske

Riječ je o sudiji koji u posljednje vrijeme često sudi najveće engleske derbije i nekome na koga tamošnji savez gleda kao budućeg najboljeg arbitra na svijetu, no on je tokom svoje karijere često donio neke kontroverzne odluke.

Jedna od najpoznatijih njegovih "ključnih odluka" bio je sviran penal za Real Madrid u 90+3. minuti susreta protiv Juventusa 2018. godine u Ligi prvaka, a u trenutku kada je Stara dama imala prednost od 3:0 i tako anulirala pobjedu Kraljevskog kluba iz prvog duela.

Arbitar Oliver je tada produžio susret tri minute, a upravo je na samom isteku treće nakon duge lopte Ronaldo glavom spustio loptu Vazquezu kojeg je sa leđa "srušio" Benatia, a tada 33-godišnji Englez je pokazao na bijelu tačku.

Bivši predsjednik Komiteta za sudije i suđenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Ibrahim Hasanbegović tada je rekao da je engleski sudija donio pogrešnu odluku, a mnogi smatraju i da je nedavno u meču Lige prvaka između Borussije Dortmund i Ajaxa pokazao nepravedan crveni karton Hummelsu.

Ljubitelji nogometa ostali su šokirani nakon crvenog kartona koji je dobio defanzivac Borussije Mats Hummels protiv Ajaxa, a ni samom njemačkom nogometašu nije jasno zašto je isključen te je pozvao da se korištenje VAR-a dodatno pojasni.

"Nemam pojma kako možete dati crveni karton za ovo, ako ste sudija na vrhunskom nivou Lige prvaka", rekao je Hummels za DAZN nakon utakmice, dodavši:

"Bio sam u potpunoj nevjerici, to je apsurdna i pogrešna odluka. Sudija je odlučio utakmicu i mislim da to zna. Pitat ću ga opet u svlačionici, jer me jako zanima što je vidio."