Ugovor od godinu i po
5

Kontroverzni engleski menadžer zamijenio Slavena Bilića na klupi WBA

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kontroverzni Sam Allardyce novi je menadžer West Bromwich Albiona nakon što je klub danas uručio otkaz hrvatskom stručnjaku Slavenu Biliću.
Ovaj iskusni engleski trener potpisao je jednoipogodišnji ugovor s WBA-om, a on se trenerskom poslu vraća nakon dvije godine kada je s klupe predvodio Everton.

Popularni "Big Sam" je 2016. godine imenovan za selektora Engleske, ali je ubrzo nakon toga napustio funkciju nakon što je bio umješan u koruptivne radnje.

Allardyce se tada susreo sa tajnom osobom koja se predstavljala kao biznismen i sa njim je diskutovao o izbjegavanju pravila FA-a koji su uvedeni 2008. godine, a koji se tiču "treće strane", odnosno menadžera i agencija koje uzimaju novac od transfera igrača.

Pored toga, Allardyce je tada kritikovao rad Roya Hodgsona, princa Harryja je nazvao "zločastim dečkom" i optužio FA da radi "sve zbog stvaranja novca".

Na klupi Engleske Allardyce je vodio samo jedan meč i to onaj u 1. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine kada je Engleska u gostima sa minimalnih 1:0 savladala Slovačku.

Nakon angažmana na klupi reprezentacije Engleske radio je u Evertonu u Crystal Palaceu, a bio je i trener Sunderlanda, West Hama, Blackburna, Newcastlea, Boltona, Notts Countyja i Blackpoola.

Na klupi novog kluba će debitovati 20. decembra kada WBA igra protiv Aston Ville.