Zanimljivo razmišljanje
19

Kontroverzna izjava Sneijdera o ulasku žena u muški nogomet: Nemam ništa protiv njih, ali idemo predaleko

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji nizozemski reprezentativac Wesley Sneijder iznio je kontroverzne stavove o eventualnom dolasku žena na klupu muških nogometnih klubova.

Ženski nogomet je u ekspanziji pa se tako prethodnih mjeseci govorilo da je aktuelna selektorica ženske nogometne reprezentacije Engleske Sarina Wiegman glavni kandidat da zamijeni Garetha Southgatea na mjestu selektora muške nogometne reprezentacije Engleske.

To je privuklo pažnju bivšeg nogometaša Real Madrida i Intera koji je u razgovoru za Voetbal Zone istakao da je još uvijek rano za takve poteze.

"Ne mogu zamisliti Sarinu Wiegman da uđe u mušku svlačionicu sa nogometašima poput Rafaela van der Vaarta. To je pitanje reputacije i ugleda. Muškarci imaju veći kredibilitet od žena. Govoreći u smislu mnogih pozicija u društvu, razlika između muškaraca i žena nije bitna, ali da žena postane glavni trener kluba u nizozemskom šampionatu? Mislim da potcjenjujete utisak kakav bi to stvorilo", rekao je Sneijder i dodao:

"Žene i muškarci su jednaki. Ja samo ukazujem kakav će to efekat imati na svijet nogometa koji nije isti kao obično društvo. Da li bih ja to prihvatio? Teško mi je suditi, ali znam kakav sam ja bio u svlačionici. Možda sam se sada promijenio, a možda i nisam. Nemam ništa protiv žena, ali idemo stvarno predaleko. Previše forsiramo tu priču, možda će se to dogoditi nekada, ali mi to previše forsiramo i to je kontraproduktivno".