Nogomet
0

Konačan rasplet u borbi za nokaut fazu

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U četvrtak navečer je na rasporedu šesto, posljednje kolo grupne faze u Evropskoj ligi. Liverpool, Tottenham i Stuttgart su među devet klubova koji će se boriti za pet preostalih mjesta koja vode u nokaut fazu Evropske lige.

Posljednjih pet preostalih mjesta će biti popunjeno nakon šestog kola Evropske lige u okviru grupa A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K i L. Devet ekipa će se boriti za "ulaznicu" u nokaut fazu. U Evropskoj ligi će igrati i osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Lige prvaka.To su BATE Borisov, Dynamo Kyiv, Olympiacos, Chelsea, Ajax Cluj, Zenit i Benfica.

Mjesto u nokaut fazi nakon pet odigranih kola u grupnoj fazi Evropske lige su osigurali: Anji Makhachkala, Atlético de Madrid, Viktoria Plzeň, Fenerbahçe*, Borussia Mönchengladbach, Bordeaux, Newcastle United, Dnipro*, Napoli, Genk, Rubin Kazan*, Inter, Lyon*, Sparta Praha, Lazio, Metalist Kharkiv*, Bayer, Hannover, Levante (* pobjednici grupa).

Priliku za nastavak takmičenja u Evropskoj ligi na poljeće imaju: Liverpool ili Young Boys, Steaua Bucuresti ili Stuttgart ili Copenhagen, Basel ili Videoton, Tottenham ili Panathinaikos.

Grupa A

Young Boys - Anzhi, Udinese - Liverpool

Anzhi će proći dalje čak i ako bude imao jednak broj bodova kao Liverpool i Young Boysi. Boysi će proći dalje ako osvoje više bodova u posljednjem kolu od Liverpoola. Plasirat će se u nokaut fazu ukoliko i oni i Liverpool upišu poraze. Tada bi bili prvi, ispred Redsa i Udinesea.

Liverpool je drugi i nalazi se ispred Young Boysa, iako ova dva kluba imaju isti broj bodova. Plasirat će se u nokaut fazu pobjedom nad Udineseom. Remi će biti dovoljan ukoliko Young Boysi ne pobijede Anzhi. Udinese nema nikakvih šansi za prolaz dalje.

  1. Anzhi 10
  2. Liverpool 7
  3. Young Boys 7
  4. Udinese 4

Grupa B

Hapoel Tel Aviv - Academica, Plzen - Atletico

Atletico je u već u nokaut fazi i potreban mu je samo bod protiv Viktorije za prvo mjesto u grupi. Viktorija je također u nokaut fazi, a za prvo mjesto u grupi je potrebna pobjeda nad Atleticom na domaćem terenu.

Academica i Hapoel će igrati utakmicu bez rezultatskog značaja jer nemaju šanse za prolaz dalje.

  1. Atletico 12
  2. Viktoria 10
  3. Academica 5
  4. Hapoel Tel-Aviv 1

Grupa C

AEL - Marseille, Fenerbahce - M'gladdbach

Fenerbahce u nokaut fazu ide s prvog mjesta u grupi. M'gladbach će zadržati drugu poziciju zbog međusobnog omjera sa Marseilleom. Francuska ekipa, kao i AEL, završavaju takmičenje u Evropskoj ligi.

  1. Fenerbahce 13
  2. M'gladbach
  3. Marseille 5
  4. AEL 1

Grupa D

Maritimo - Club Brugge, Bordeaux - Newcastle

Bordeaux je prošao u nokaut fazu i bit će pobjednik grupe ukoliko pobijedi Newcastle ili odigra neriješeno. Newcastleu za prvo mjesto igra samo pobjeda u Francuskoj. Club Brugge i Maritimo su bez šansi.

  1. Bordeaux 10
  2. Newcastle United 9
  3. Club Brugge 4
  4. Maritimo 3

Grupa E

Stuttgart - Molde, Copenhagen - Steaua

Steaua ima nekoliko opcija koje donose prolaz u nokaut fazu. Plasman će ostvariti ukoliko pobijede, odigraju neriješeno ili izgube golom razlike, osim ako rezultat bude 1:0 u korist Copenhagena. Ukoliko budu poraženi drugim rezultatom, za prolaz će biti potrebno i da Stuttgart izgubi bodove.

Ekipa za koju igra bh. reprezentativac Vedad Ibišević će proći dalje ukoliko pobijedi Molde ili Copenhagen ne zabilježi trijumf nad Steauom.

Copenhagen će proći ukoliko pobijedi Steauu rezultatom 1:0 ili sa dva gola razlike. Ukoliko pobijede jednim golom razlike, a da to nije rezultat 1:0, Copenhagenu će za prolaz dalje trebati poraz ili remi Stuttgarta. Copenhagen će biti eliminisan ako izgubi ili odigra neriješeno sa Steauom.

Molde je već eliminisan.

  1. Steaua 10
  2. Stuttgart 8
  3. Copenhagen 7
  4. Molde 3

Grupa F

Dnipro - AIK, Napoli - PSV

Dnipro ide dalje s prvog mjesta u grupi zahvaljujući boljem međusobnom omjeru sa Napolijem, koji završava na drugoj poziciji. AIK i PSV su eliminisani.

  1. Dnipro12
  2. Napoli 9
  3. AIK 4
  4. PSV 4

Grupa G

Genk - Basel, Sporting - Videoton

Genk je osigurao plasman u nokaut fazu i potreban mu je bod za sigurno prvo mjesto u grupi. Basel će proći dalje ukoliko odigra neriješeno sa Genkom, jer ima bolji međusobni omjer sa Videotonom. Pobjedom nad mađarskom ekipom će zasjesti na prvo mjesto u grupi zbog boljeg omjera s Genkom. Švicarci si čak mogu priuštiti poraz ili remi ukoliko Videoton ne pobijedi.

  1. Genk 11
  2. Basel 8
  3. Videoton 6
  4. Sporting 2

Grupa H

Inter - Neftci, Partizan - Rubin

Rubin je definitivno pobjednik grupe zbog osvojenih bodova, ali i boljeg omjera s Interom. Inter ide dalje kao drugoplasirana ekipa. Partizan i Neftchi su eliminisani.

  1. Rubin Kazan 13
  2. Inter 10
  3. Partizan 2
  4. Neftci 2

Grupa I

Lyon - Hapoel K. S., Athletic - Sparta

Lyon je pobjednik grupe, Sparta je druga, a Athletic i Hapoel ostaju bez evropskog proljeća.

  1. Lyon 13
  2. Sparta 8
  3. Athletic 4
  4. Hapoel Kiryat Shmona 2

Grupa J

Maribor - Lazio, Tottenham - Panathinaikos

Lazio je prošao u nokaut fazu i osvojit će prvo mjesto u grupi pobjedom nad Mariborom ili u slučaju da Tottenham ne osvoji sva tri boda protiv Panathinaikosa.

Ukoliko ekipa za koju nastupa bh. internacionalac Senad Lulić i Tottenham nakon 6. kola budu imali isti broj bodova, prvo mjesto će biti odlučeno na osnovu ukupne gol-razlike, broja postignutih golova, a potom koeficijenta.

Tottenham će proći ukoliko odigra neriješeno ili pobijedi ekipu Panathinaikosa.

Maribor nema šansu za prolaz dalje.

  1. Lazio 9
  2. Tottenham 7
  3. Panathinaikos 5
  4. Maribor 4

Grupa K

Rapid - Metalist, Bayer - Rosenborg

Metalist će biti pobjednik grupe. Ima tri boda prednosti nad Bayerom te bolji međusobni omjer. Leverkusen će završiti na drugoj poziciji.

Rosenborg i Rapid se nemaju čemu nadati.

  1. Metalist Kharkiv 13
  2. Bayer 10
  3. Rosenborg 6
  4. Rapid Wien 0

Grupa L

Levante - Hannover, Twente - Helsingborg

Hannover je putnik u nokaut fazu i potreban mu je bod za potvrdu prvog mjesta u grupi. Levante je također prošao dalje, ali za prvo mjesto u grupi im je potrebna pobjeda nad Hannoverom.

Twente i Helsingborgs su eliminisani.

  1. Hannover 11
  2. Levante 10
  3. Twente 4
  4. Helsingborg 1

Izvlačenje parova će biti obavljeno u Nyonu u četvrtak 20. decembra u 14 sati. Prve utakmice u nokaut fazi (šesnaestina finala) će se igrati 14. februara, a uzvrati su na rasporedu sedam dana kasnije. Parovi osmine finala će također biti izvučeni istog dana, a utakmice će se igrati 7. i 14. marta.

Finale će biti odigrano 15. maja na Amsterdam Areni.