Nogomet
47

Komična situacija iz Prve lige FBiH: Pogledajte zbog čega je igrač Bratstva dobio crveni karton

Piše: E. B.
U 14. kolu Prve lige FBiH jučer su u Gračanici igrali Bratstvo i Radnički, a gosti iz Lukavca su slavili sa 3:1.

Svi golovi su pali u prvom poluvremenu, a posao gostima olakšao je Edin Šuša koji je u 33. minuti dobio prvi, a potom samo minutu kasnije i drugi žuti karton i sudija Admir Musić iz Sarajeva ga je poslao u svlačionicu.

Posebno zanimljiv bio je razlog drugog žutog kartona. Gosti su imali slobodan udarac sa vrha kaznenog prostora, a Šuša je istrčao iz živog zida i nabio loptu daleko od svog gola iako nijedan igrač domaćih nije dotakao loptu, te mu je sudija Musić sasvim opravdano pokazao drugi žuti karton.

Inače, golove za Radnički su postigli Salihović u 30., Ćosić u 35. i Kaumović u 40. minuti, dok je jedini gol za domaćina postigao Puturalić u 39. minuti. Gosti su od 73. minute također ostali sa deset igrača kada je zbog drugog žutog kartona isključen Dautović.

Ovakvi slučajevi su zaista rijetki u fudbalu, a najpoznatiji se desio na Svjetskom prvenstvu 1974. godine na susretu između Brazila i Zaira (3:0), kada je igrač afričke ekipe Joseph Mwepu Ilunga u 78. minuti nakon sudijskog zvižduka za izvođenje slobodnog udarca izletio iz živog zida i nabio loptu zbog čega je dobio žuti karton.

Iako je nakon meča kružila priča kako Ilunga nije znao pravila, on je to demantovao tvrdeći da je namjerno to uradio nadajući se direktnom crvenom kartonu u znak protesta protiv zairske vlasti, s obzirom da im je predsjednik obećao premije prije Mundijala, a onda rekao kako to neće ispoštovati čim je počelo prvenstvo u Zapadnoj Njemačkoj.