Jhon Cordoba
10

"Kolumbijski Didier Drogba" rešeta mreže u Bundesligi

DP
Jhon Cordoba (Foto: EPA-EFE)
Jhon Cordoba (Foto: EPA-EFE)
Kolumbijski napadač Jhon Cordoba pravo je osvježenje u ovoj sezoni Bundeslige, a svojim dobrim partijama privukao je veliku pažnju tamošnje javnosti i mnogi su ga već sada prozvali "kolumbijski Didier Drogba".

On ima 26 godina, nastupa za Köln na poziciji napadača i dolazi iz Kolumbije za koju je 17 puta nastupio u mlađim selekcijama (za reprezentaciju ispod 20 godina), piše bundesliga.com.

Osnovni podaci

Cordoba je rođen je u gradiću Istmini u zapadnoj Kolumbiji. Igrao je u svom lokalnom klubu od sedme godine, prije nego što je 2008., kada je imao 15 godina, postao član Envigadoa, udaljenog 290 kilometara sjeveroistočno. Seniorski debi za klub zabilježio je kada je imao 18 godina, a nakon što je postigao 11 golova u 35 utakmica, prešao je u meksički prvoligaški klub Chiapas 2012. godine.

Cordoba se, međutim, u Meksiku grčevito borio za svoje mjesto pod suncem, postigavši samo jedan gol u 16 utakmica. Imao je kratkotrajne izlete u još tri kluba prije nego što je konačno stigao u Mainz 2015. godine. Do tada, već je osvojio Južnoameričko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina, 2013. s Kolumbijom, i ubrzo je pokazao dio svog talenta postigavši pet golova u Bundesligi u svakoj od svoje prve dvije sezone na Opel Areni.

To je bilo dovoljno da uvjeri Köln da ga namami u ovaj grad 2017. godine, ali tek u sezoni 2018./19., u drugoj njemačkoj ligi, Cordoba se počeo pokazivati kao odličan napadač. Postigao je 20 golova u 31 ligaškom nastupu i pomogao je Kölnu ekspresno se vratiti u najjaču njemačku ligu, kao prvak Bundeslige 2. Cordoba nije uspio zatresti mrežu u svojih prvih 10 ligaških utakmica Bundeslige u ovoj sezoni, ali je ubrzo počeo nadoknađivati, postigavši 10 golova u idućih 13 mečeva što je doprinijelo da Köln ne bude u opasnoj zoni.

Novi Didier Drogba

Cordoba je na snimci rekao da je bivši napadač Chelseaja Didier Drogba bio njegov omiljeni igrač dok je odrastao, a sati koje je proveo gledajući ga na televiziji sigurno su utjecali na način na koji igra. Fizički impozantan napadač, Cordoba je u stanju sačuvati loptu kao usamljeni špic, ali također ima brzinu i snagu pretrčati svoje čuvare kako bi postigao golove.

Realizacija je bila problem za Cordobu dok je bio u Mainzu, ali u Kölnu, pogotovo u 2020. godini, Cordoba je počeo pogađati iz svih pozicija i sada postiže raznovrsne golove.

Jeste li znali?

Cordoba je treće od petero djece, a njegov otac Manuel Acisclo Cordoba bio je profesionalni nogometaš u Kolumbiji 1980-ih i 90-ih, a čak je igrao i za nacionalni tim Kolumbije.

Kažu...

"Jhon trenutno briljira. Veoma je fokusiran i nije slučajno to što postiže golove", sportski direktor Kölna Horst Heldt.

"Didier Drogba mi je bio uzor. Sviđao mi se način na koji je igrao nogomet. On je pravi probijač, nema odbrane koja bi ga mogla zaustaviti na putu ka golu", Jhon Cordoba.

"Jhon je tip igrača koja može primiti loptu na polovini terena, zatrčati se prema golu i zatresti mrežu", Cordobin saigrač i napadač Kölna Simon Terodde.