Nakon Adebayora
0

Kolo Toure potpisao za Manchester City

Totalsport
Nakon togoanskog napadača Emmanuela Adebayora, engleski nogometni prvoligaš Manchester City potpisao je u srijedu još jednog igrača iz Arsenala, odbrambenog igrača Kolo Tourea.

Iako odšteta za ovaj transfer nije objavljena, engleski mediji javljaju da se radi o iznosu između 16 i 17 miliona eura. Nakon što je Manchester City doveo tri velika pojačanja u napadačkom redu, već spomenutog Adebayora iz Arsenala, te Argentinca Carlosa Teveza iz Manchester Uniteda i Paragvajca Roquea Santa Cruza iz Blackburna, ovaj klub bogatih vlasnika okrenuo se jačanju tima na odbrambenim pozicijama.

Cityjeva prva opcija za pojačanje u obrambenim redovima Cityja bio je Chelseajev John Terry, a druga Evertonov Joleon Lescott. Nakon što pokušaji nisu urodili plodom okrenuli su se Toureu.

  • Nije nikakva tajna da smo tražili pojačanje na odbrambenim pozicijama. Vjerujem da smo u Kolo Toureu dobili igrača svjetske klase. Godinama je u jakoj Arsenalovoj ekipi bio središnja figura, već duže vrijeme sam veliki poštovatelj njegove igre. Kolo Toure je snažan i brz, te odlično čita igru. Imat će vrlo znajačaj utjecaj u našoj svlačionici – poručio je menadžer Cityja Mark Hughes.

Toure je član Arsenala od 2002. godine, a od tad je za londonski sastav odigrao 326 utakmica i zabio 14 golova. Manchester City je uz tri napadača i Tourea u ovom prijelaznom roku doveo i veznog igrača iz Aston Ville, engleskog reprezentativca Garetha Barryja.

Procjenjuje se da je City dosad na pojačanja potrošio oko 105 miliona eura.