Prijedlog Izvršnog odbora
47

Koliko klubova će ispasti iz bh. lige sljedeće sezone i kada će se igrati Superkup

E. K.
Sarajevo - Igman (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo - Igman (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometni savez BiH je na sjednici Izvršnog odbora prije dva dana usvojio prijedlog odluke o smanjenju broja klubova domaćeg šampionata sa 12 na deset s početkom od takmičarske sezone 2025/2026.
Kako saznaje Klix.ba, krovna kuća našeg nogometa se na ovaj potez odlučila zbog nekompetitivnosti pojedinih klubova kvalifikanata iz entitetskih liga kao i problema s infrastrukturom.

Prijedlog je da sljedeće sezone iz Wwin lige BiH ispadaju četiri posljednjeplasirana kluba, a da u navedeno takmičenje ulaze dva kluba i to po jedan iz Prve lige Federacije BiH i Prve lige Republike Srpske.

Sezonu poslije bi iz lige trebala ispasti dva posljednjeplasirana kluba, a u ligu bi ušla dva najbolja kluba iz entiteskih liga uz uvažavanje pravilnika o licenciranju klubova.

Deset klubova bi igralo po četverokružnom principu takmičenja te bi se prvak Bosne i Hercegovine odredio poslije 36 ligaških kola.

Smanjivanje seniorske lige za sobom "vuče" i smanjivanje lige za pionire i kadete koje će također brojati po deset klubova.

U slučaju da navedeni prijedlozi dobiju podršku nadležnih organa NS BiH, onda bi se od sezone 2026/2027 broj klubova u Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS smanjio na maksimalno 14 klubova.

Također, plan je i uvođenje Superkupa koji bi se trebao odigravati poslije posljednjeg kola jesenjeg dijela takmičenja domaćeg šampionata.

O prijedlogu Izvršnog odbora će odlučivati Generalna skupština NS Bosne i Hercegovine.