Evropska liga
69

Kolašinac strijelac u porazu Arsenala, Atalanta ispustila prolaz protiv Borussije

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipe Milana, Arsenala, Borussije Dortmund, Athletic Bilbaoa, Marseillea i Salzburga kompletirale su broj od 16 ekipa koje su se plasirale u osminu finala Evropske lige.

Topnici su poraženi je u uzvratnom meču od švedskog Ostersundsa na Emiratesu, ali su zbog pobjede u prvom meču osigurali prolazak.

Gosti su u razmaku od samo dvije minute šokirali domaće navijače i golovima Aisha i Seme stižu u vodstvo od 2:0, ali im je svaku nadu za prolazak dalje ubio Sead Kolašinac pogotkom u 57. minuti.

Milan je nakon pobjede od 3:0 protiv Ludogoretsa u prvom susretu samo potvrdio prolazak u osminu finala.

Rossoneri su na San Siru savladali klub iz Bugarske rezultatom 1:0, a jedini pogodak na meču postigao je Borini u 21. minuti meča.

Braga je na svom terenu bila bolja od Marseillea rezultatom 1:0, ali francuski tim zbog pobjede od 3:0 u prvom meču ide dalje. Strijelac jedinog pogotka na meču bio je Horta u 31. minuti meča.

Salzburg je nošen sjajnim rezultatom od 2:2 iz prvog meča izbacio španski Real Sociedad. Domaći u vodstvo stižu u desetoj minuti kada Dabbur pogađa za 1:0 da bi do poluvremena, tačnije u 28. minuti gosti poravnali preko Navasa.

Ključni trenutak na meču desio se u 71. minuti kada Navas dobija drugi žuti, odnosno crveni karton, a u 74. minuti Berisha je realizovao kazneni udarac i odveo svoju ekipu u osminu finala.

U veoma zanimljivom meču koji se odigrao u Bergamu, Borussija Dortmund odbranila je prednost iz prvog meča od 3:2 te se zahvaljujući remiju protiv Atalante u uzvratu rezultatom 1:1 plasirala u sljedeću fazu.

Atalanta je u prednost stigla pogotkom Toloija u 11. minuti, a prolazak Milionerima donio je Schmelzer u 83. minuti.

U posljednjem meču Athletico Bilbao poražen je od Spartaka iz Moskve na domaćem terenu rezultatom 2:1, no zbog pobjede u Rusiji rezultatom 3:1 osigurali su prolazak dalje.

U osminu finala Evropske lige plasirale su se ekipe: CSKA, Lokomotiv, Salzburg, Marseille, Athletic Bilbao, Borussia Dortmund, Arsenal, Milan, Atletico Madrid, Dinamo Kijev, Lazio, Plzen, Leipzig, Sporting, Lyon i Zenit.