U sjajnoj formi
129

Kolašinac "nosi" Arsenal: Kreativniji od Ozila, aktivniji u napadu od Aubameyanga

Klix.ba
Kolašinac i Aubameyang (Foto: EPA-EFE)
Kolašinac i Aubameyang (Foto: EPA-EFE)
Budućnost Mesuta Ozila je neizvjesna, a u njegovoj odsutnosti Arsenalov kreativni teret neočekivano je preuzeo bh. defanzivac Sead Kolašinac koji je postao glavni igrač Unaija Emeryja, piše u analizi Sky Sports novinara Nicka Wrighta.

Ozil i Kolašinac su bili kreatori pobjede nad Burnleyjem (3:1) prije Božića, a od tada se Nijemac muči s povredama, dok je popularni Seo nastavio pružati sjajne partije.

U pobjedi protiv Fulhama (4:1) Kolašinac je učestvovao u kreiranju tri prva pogotka Arsenala tog dana. Ipak, tehnički je zabilježio samo jednu asistenciju, dok je kreirao četiri šanse, više nego bilo ko drugi na terenu.

Prema Opti, Kolašinac ima više dodira u protivničkom šensaestercu nego bilo koji drugi defanzivac iz Premiershipa, a zanimljivo da je u istoj statistici bolji čak i od Arsenalovog napadača Pierre-Emericka Aubameyanga.

Također, Kolašinac ima najviše kreiranih šansi po broju odigranih minuta od svih defanzivaca Premiershipa, a nalazi se ispred Lucasa Dignea iz Evertona. Zanimljivo da je Kolašinac prema ovoj statistici najbolji igrač Arsenala, bolji čak i od Ozila.

Nijemac je očito u padu forme, a problem je i drugačiji stil igre koji forsira Emery pa nije iznenađenje što je lošiji nego prethodnih sezona.

Ozil i dalje ostaje problem za Emeryja i sigurno nije dobro kada je najplaćeniji igrač u klubu neiskoristiv. Međutim, pojava Kolašinca i njegove kreativnosti je razlog što navijači Arsenala lakše podnose odsutnost Nijemca.