Nogomet
37

Kokot spasio Željezničar od poraza protiv Slobode

Piše: D. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Željezničar i Sloboda su danas u Međugorju odigrali prijateljsku utakmicu u okviru priprema za proljetni dio sezone, koja je završena rezultatom 2:2.

Trener Željezničara Milomir Odović je odlučio da od prve minute zaigraju Antolović, Kvesić, Memija, Kosorić, Zeljković, Hadžiahmetović, Damir Sadiković, Hasanović, Bajić, Đelmić i Varea, dok je šef stručnog štaba Slobode Husref Musemić priliku dao Fejziću, Efendiću, Ivetiću, Moranjkiću, Mehmedagiću, Kisi, Sariću, Bekiću, Čoloviću, Zebi i Krpiću.

Sloboda je prva zaprijetila na današnjoj utakmici i to u 5. minuti kada je nakon ubačaja Zebe glavom pokušao Ivetić, ali nije bio precizan.

Željezničar je promašaj Tuzlaka kaznio već u narednoj minuti sjajnim golom Damira Sadikovića.

Sloboda je mogla do izjednačenja u 13. minuti, Kvesić je napravio prekršaj u šesnaestercu, a sudija je dosudio penal. Međutim, udarac Zebe odbranio je Antolović.

Igrala se 22. minuta kada je Bajić ubacio za Kosorića, no, odbrana Slobode je ovog puta pravovremeno reagovala. Osam minuta kasnije je sjajno loptu povukao Hadžiahmetović, pretrčao polovinu terena, ali je akcija propala zbog neuspješnog dodavanja ka Đelmiću.

Potom je Varea šutirao pored gola, a na drugoj strani nešto kasnije ponovo odlično reagovao golman Željezničara Antolović, koji je odbranio Krpićev pokušaj glavom.

U 41. minuti je dosuđen drugi jedanaesterac za Slobodu nakon što je Kosorić igrao rukom u šesnaestercu. Ovog puta je Antolović bio nemoćan, pa su Tuzlaci izjednačili na 1:1 golom Sarića. Mogla je Sloboda u finišu prvog poluvremena do vodstva, ali je nakon loše reakcije odbrane Antolović spasio svoju mrežu.

Na početku drugog poluvremena zaprijetili su Plavi preko Memije. Lopta je završila pored gola. U 53. minuti je Količić šutirao preko gola Slobode.

Potpuni preokret se dogodio u 58. minuti, kada je Sloboda povela golom Mujića. Isti je igrač nekoliko minuta kasnije imao novu dobru šansu, ali ovog puta nije bio precizan.

U 67. minuti je pokušao Kvesić, a potom je na drugoj strani u 71. minuti Antolović odbranio udarac Sarića.

Igrala se 75. minuta kada je opasnu kontru Slobode zaustavio Memija dobrom intervencijom.

Pet minuta kasnije je dosuđen penal za Željezničar, koji nije iskoristio Bučan. Tačnije, golman Slobode Pirić je odbranio njegov šut.

Akciju Hasanovića i Bajića je zaustavila odbrana Slobode u 86. minuti, a onda je nakon kornera gol za Željezničar postigao Kokot, novo pojačanje tima s Grbavice. Napadač Plavih je pogodio za 2:2, što je bio konačan rezultat utakmice.