Crnogorski Piksi za Klix.ba
0

Kojašević: Volio bih se vratiti i donijeti titulu na Koševo

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Damir Kojašević Piksi
Damir Kojašević Piksi
Damir Kojašević Piksi je crnogorski fudbaler koji je kao vrlo mlad stekao iskustvo u inozemstvu, potom se vratio u domaće prvenstvo, nakon toga je bio član FK Sarajevo u Premijer ligi BiH gdje je oduševljavao svojim potezima i golovima, a sada je član prvoplasiranog crnogorskog tima, ekipe Budućnosti iz Podgorice. S njim smo razgovarali o dosadašnjoj karijeri, nastupima u dresu FK Sarajevo, razlozima odlaska i emocijama koje gaji prema ovom klubu i navijačima.

Za one koji ne znaju, gdje si napravio svoje prve fudbalske korake i sa koliko godina si debitovao kao profesionalni igrač?

Fudbalsku karijeru sam počeo u Dečiću u Prvoj crnogorskoj ligi. Profesionalni igrač sam postao sa 16 godina i tada je krenuo moj fudbalski put.

U sezoni 2008/09. si nastupao za Jagielloniju u Poljskoj, nakon toga nakratko za Gornik, a potom si se ponovo vratio u Jagielloniju. Kakva iskustva nosiš iz ovih klubova i kakvi su uslovi i možeš li napraviti paralelu s ligama u regiji u kojim si nastupao? Nakon zapaženih igara u domaćem prvenstvu, dobio sam ponudu Jagiellonije. U Poljskoj sam stekao dosta iskustva. Tamo samo otišao kada mi je bilo 19 godina. Bio sam veoma mlad i nezreo, ali je to bilo korisno iskustvo i stekao sam veliko znanje, više nego je to bilo moguće učiniti u ligama u regiji. Poljska liga je mnogo jaka i nemoguće ju je uporediti sa Premijer ligom BiH i Prvom crnogorskom ligom. Uslovi u poljskim klubovima i ligi su odlični, tamo se mnogo ulaže u fudbal, a to je recept za uspjeh. Rado se sjećam perioda kada sam tamo igrao.

Pomalo neočekivano si se vratio iz Poljske i potpisao za Zetu. Zbog čega?

Nažalost, iako su stvari uglavnom izgledale dobro, ja sam morao napustiti Poljsku. Imao sam velikih problema s trenerom, pa sam odlučio da se vratim kući. Obukao sam dres Zete, gdje sam sa saigračima izborio Evropu, ali nismo prošli kvalifikacije.

Godine 2011. si postao igrač FK Sarajevo. Svi su pričali o tvom dolasku i dočekan si kao veliko pojačanje. Kako gledaš na vrijeme provedeno na Koševu pred sarajevskom publikom?

U Sarajevo sam stigao nakon što je nekadašnji predsjednik ovog kluba Zijad Blekić prisustvovao upravo jednoj utakmici u Evropi. Om me je i doveo u klub. To je najljepši period u mojoj dosadašnjoj karijeri. Zaista mi je bilo lijepo u Sarajevu. Igrači su me tada lijepo prihvatili, kao i navijači. Osjećao sam se kao kod kuće. Bilo je odlično igrati u dresu FK Sarajevo.

Svašta se pričalo nakon tvog odlaska iz Sarajeva. Reci nam pravi razlog napuštanja kluba sa Koševa?

Poznato mi je da se svašta pričalo, ali evo prave istine. Sve se dogodilo veoma brzo. Ja sam imao 'veliki' ugovor, a u FK Sarajevo su rekli da nemaju novac da me plaćaju. Jednostavno su me pustili da odem i rekli da za novac koji meni daju mogu plaćati pet igrača. Preostalo mi je samo da odem, tako je i bilo.

Da li ti nedostaje Sarajevo kao grad i kao klub? Da li bi se volio nekada vratiti?

Svakako, nedostaje mi sve što ima veze sa Sarajevom. Iako mi je bilo lijepo, žao mi je što s ovim klubom nisam osvojio titulu. Najviše zbog toga bih se volio vratiti i donijeti trofej na Koševo, jer volim klub i navijače koji su dokazano najbolji. Ovim putem ima se zahvaljujem na svemu.

Trenutno igraš za Budućnost. Da li si zadovoljan i koje su vam ambicije do kraja sezone?

Snašao sam se brzo nakon dolaska u Budućnost. Saigrači su me prihvatili i dobro se slažemo. Također igramo odlično i prvi smo na tabeli. Što se tiče ambicija, mi želimo titulu i izlazak u Evropu.