Nogomet
0

Kodro želi Špance na startu kvalifikacija za SP

FENA
U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, dva dana nakon imenovanja, predstavljen je novi selektor bh. reprezentacije Meho Kodro.

"Sa četrdeset godina biti selekor za mene je velika čast, s druge strane velika obaveza i odgovornost, ali ne bojim se posla koji sam prihvatio. Manje-više, poznata mi je situacija u našoj reprezentaciji, poznajem dobar dio naše ekipe, ne toliko našu ligu, ali smatram da će to biti najmanji problem. Veliki sam optimista, mislim da je to važan faktor u sportu", kazao je Kodro.

Kodro je najavio da će uskoro obaviti razgovore sa svim igračima koje namjerava pozvati u reprezentaciju, uključujući i tzv. "potpisnike pisma", koji su svoje nastupe za nacionalni tim uslovili promjenama u vodstvu Saveza.

"Ubijeđen sam da su to mladi ljudi koji vole nogomet i reprezentaciju i da ćemo na neki način naći rješenje. Također, u što skorije vrijeme ću razgovarati sa Hasanom Salihamidžićem. Smatram da nam je interesantan i kao igrač i kao čovjek" kazao je Kodro.

Selektor je najavio da će Elvir Bolić biti jedan od četiri njegova pomoćnika, a da će imena ostalih objaviti u narednim danima.

Selektorski debi Kodro će imati već krajem ovog mjeseca, kada će bh. reprezentacija, 30. januara u Tokiju, igrati prijateljski susret sa selekcijom Japana. Spisak kandidata za ovaj susret Kodro će objaviti 16. januara.

Delegacija NS BiH, koju će sačinjavati predsjednik Iljo Dominiković, generalni sekretar Munib Ušanović i selekor Kodro, danas će otputovati u Barcelonu, gdje će u utorak prisustvovati sastanku predstavnika šest nacionalnih saveza, koji će pokušati da dogovore termine igranja kvalifikacionih utakmica u svojoj grupi za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Selekcija BiH igrat će u Petoj grupi sa Španijom, Turskom, Belgijom, Armenijom i Estonijom.

Želja novog selektora je da BiH na startu kvalifikacija igra sa Španijom, državom u kojoj živi i u kojoj je igrao najveći dio svoje karijere.

"Imajući u vidu da Španija igra na evropskom prvenstvu, te da špansko nacionalno prvenstvo počinje prilično kasno, smatram da će njihovi igrači, koji budu nastupili na EP, sa pripremama početi dosta kasno i trebat će im vremena da uđu u formu", kazao je Kodro.

U slučaju da dogovor ne bude postignut, FIFA je ranije odredila raspored igranja utakmica u kvalifikacijama, koje počinju u septembru ove godine.