Bh. napadač
247

Kodro za Klix.ba: Prelazak u Mainz je dobra odluka, nedostajat će mi Španija i Osasuna

Piše: N. Kustura
Kenan Kodro (Foto: Mundodeportivo.com)
Kenan Kodro (Foto: Mundodeportivo.com)
Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Kenan Kodro od naredne sezone će nastupati za bundesligaša Mainz 05, a vrijeme do početka priprema i dalje provodi u Španiji.

S dvadesettrogodišnjim napadačem smo razgovarali o novom klubu, rastanku s Osasunom i Španijom te o reprezentaciji naše države.

Žestoka konkurencija

"Mainz je vrlo dobar klub, a Njemačka je dobra država, organizovana, disciplinovana... Takva je i Bundesliga. Mnogi su mi rekli dobre stvari o mom novom klubu i ligi, tako da mislim da sam donio dobru odluku", počinje razgovor Kodro za portal Klix.ba.

Bh. napadač je istakao da je već razgovarao s trenerom Sandrom Schwarzom.

"Rekao mi je da me želi u ekipi i da jedva čeka da počnemo zajednički rad. I sam imam istu želju. Od budućih saigrača ne poznajem nikoga. Znam da ima nekoliko Španaca u ekipi, čuo sam za njih i ranije, ali ih ne poznajem lično", rekao je Kodro dodavši da očekuje žestoku konkurenciju u napadu.

Foto: Twitter/Mainz
Foto: Twitter/Mainz

Sin proslavljenog bh. nogometaša Mehe Kodre priznao je da je prilikom odabira kluba kontaktirao i neke bh. igrače koji su igrali ili igraju u elitnom rangu njemačkog nogometa.

"Raspitivao sam se o Bundesligi. Rekli su mi da je dobra i jaka liga. Mislim da će biti dobra i za mene te da mogu napredovati. Očekujem da će sve biti u redu", optimista je bh. napadač.

Teško zbog jezika

Istakao je da će mu teško pasti promjena sredine.

"Čitav nogometni život proveo sam igrajući u španskoj ligi. Sada ide nova avantura i nadam se da će mi biti još bolje. Žao mi je što napuštam Španiju, ali takav je život. Vrijeme će pokazati kako ću se naviknuti na novi način života. Sigurno je da će biti teško i zbog jezika. Ipak, planiram ga što prije naučiti kako bih se mogao brzo adaptirati u Njemačkoj", rekao je Kodro.

Reprezentativac BiH se želi nametnuti već na prijateljskim utakmicama.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Slijede nam pripreme koje počinju sljedeće sedmice. Imat ćemo i nekoliko prijateljskih mečeva, gdje će se probati stari i novi igrači. Nadam se da ću dobiti priliku da se treneru odmah nametnem", nestrpljiv je Kodro koji se potom dotakao i reprezentacije BiH.

"Nakon što je prošlo neko vrijeme od utakmice s Grčkom mogu reći da smo ipak osvojili jedan bod i da je to pozitivno. Znamo svi da je bio cilj da pobijedimo, ali do njega nismo stigli. Idemo dalje, dok ima nade borit ćemo se za plasman na Svjetsko prvenstvo", podvukao je Kodro te je dodao da se ne treba vraćati na situaciju s utakmice u Zenici kada je (pre)rano zamijenjen, smatrajuću da je to prošlost koju treba zaboraviti.