Gost "Opsajda"
35

Kodro: U reprezentaciji BiH su mi se miješali u posao, ekipa je moja odgovornost

K. H.
Proslavljeni bh. nogometaš Meho Kodro gostovao je u najnovijoj epizodi podcasta "Opsajd", a tokom razgovora osvrnuo se na brojne aktuelne zanimljive teme iz svijeta nogometa te je govorio o nekim stvarima iz prošlosti, kao i onom što ga očekuje u narednom periodu.

Bivši selektor reprezentacije BiH i trener FK Sarajevo nedavno je pronašao novi trenerski angažman i u narednom periodu sjedit će na klupi švicarskog drugoligaša FC Stade Lausanne Ouchy.

Odmah na početku razgovora, otkrio je razlog zbog kojeg je prihvatio ovaj projekat, rekavši kako su se njegove ambicije i klupski ciljevi poklopili. Također, otkrio je i to da ga je poznanstvo sa sportskim direktorom ovog kluba, kojem je ranije bio trener u Servetteu, dovelo na klupu švicarskog drugoligaša.

Osvrnuo se i na mandate na klupi FK Sarajevo te reprezentacije BiH.

"Moja borba bila je pokušaj da napravimo zdraviju strukturu, da izdefinišemo ciljeve, da imamo strategiju, da znamo šta je cilj i šta ko radi, jer kad se to ne napravi uđe se u kolotečinu, stojiš, nema napretka. A kad nema napretka, zna se ko ostaje, zna se ko ide. I onda dolazi do svakodnevnih konflikta, jer kad sam ja radio, to je bio problem, dogovorimo se, a sutra se to ne odrađuje. Kad je tako, teško je raditi", rekao je, između ostalog, Meho Kodro pae nastavio:

"Ja sam s Misimovićem otišao i razgovarao, a s igračima i ne treba drugačije. Treba im pokazati srce, kontakt, pojasniti stvari i one se lako izglade, mislim da je to najbolji put. Mi smo pokušali da komuniciramo na isti način i sa ljudima u savezu, ali oni nisu bili spremni na to", otkrio je Kodro.

Što se tiče novog selektora Zmajeva, Dušana Bajevića, rekao je da ga maksimalno cijeni i da vjeruje da naš tim s njim na klupi može ostvariti uspjeh.

"Duška Bajevića cijenim maksimalno, on je taj koji mi je sa 18 godina otvorio put, dao priliku i za mene je on vrhunski stručnjak i ja sam uvjeren da će s reprezentacijom napraviti uspjeh", kaže Kodro.

Dalje, pričao je o svim problemima koje je osjetio kroz bh. nogomet.

"Ne volim nepravdu, volim da kažem stvari onakve kakve jesu, može biti da je to nekim ljudima smetalo i smeta, može biti da je to jedan od razloga što sam nekome bio dežurni krivac", kaže Kodro i dodaje:

"Većina nogometaša ima taj osjećaj potreban za igranje za reprezentaciju, to vam garantujem. I svi mi želimo dobro, uvjeren sam u to, i treneri i navijači i igrači i novinari, svi smo dio svega toga. Ali problem je što kod nas vlada ta anarhija, teško je uspostaviti relacije da se zna šta je čiji posao, ne volimo da su stvari uređene, volimo da živimo u nekoj konfuznoj situaciji, gdje se ne zna ko pije ko plaća i svi na kraju gubimo zbog toga. Svi se petljamo u sve, a to nije dobro. Svaki sastanak u NS BiH mi je bio teža utakmica od bilo čega drugog", iskren je bio naš legendarni napadač.

Na kraju svega, osvrnuo se na FK Velež te je rekao da bi jednog dana mogao voditi ovaj klub kao šef stručnog štaba.

"Ja sam toliko volio Velež da kad sam prvi put otišao na Bijeli Brijeg, ja sam se potpuno šokirao, nisam znao šta da radim od sreće. Veležu sam zahvalan za sve, i iako ništa nismo osvojili, ja nemam nešto što mi taj period čini lošim. Nisam igrao to finale kupa zbog vojske, ali sam osjećao da sam dio te ekipe. S druge strane, nikad se nisam osjećao da sam jedan od velikih igrača poput Marića, Bajevića, Halilhodžića, čak ni kasnije kad sam igrao za veće klubove, za mene su oni ostali nešto iznad, veliki igrači u mojim očima u toku mog odrastanja", istakao je Kodro te na kraju podvukao:

"Postoji šansa da jednog dana vodim Velež. Zašto ne bi postojala? Toliko volim taj klub da kad postoji tolika ljubav da je nemoguće reći ne. Ne znam šta će se sve dešavati u životu, ali sve je moguće", rekao je Kodro.

U videoklipu možete pogledati sve zanimljive teme o kojima je Kodro pričao, između ostalog i o Real Sociedadu za kojeg je rekao da je riječ o sjajnom klubu te da bi u budućnosti trener ovog kluba mogao biti Xabi Alonso. Pričao je i o pritisku koji je osjećao, odnosno nije osjećao dok je radio u BiH te brojnim drugim sportskim temama.