Nogomet
17

Kodro nema dobra iskustva sa Željezničarom, Adžem nikad nije izgubio derbi

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Plavom salonu Stadiona "Grbavica" danas je održana zajednička konferencija za medije povodom 104. gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva. Rivali su spremni za novi okršaj, međusobno se respektuju, ali i očekuju pozitivan rezultat.

Na današnjoj konferenciji su bili prisutni trener FK Sarajevo Meho Kodro, kapiten Bordo ekipe Amer Dupovac, trener FK Željezničar Admir Adžem i kapiten Plavih Tomislav Tomić.

"Čeka nas velika, teška utakmica protiv dobrog i kvalitetnog protivnika. Željezničar je u dobroj formi, ali ja vjerujem u svoju ekipu i očekujem dobar rezultat. Imali smo problema s povredama tri igrača, ali je to sada prošlost. Jedino Mitrevski ima povredu skočnog zgloba. Uglavnom, spremni i kompletni dočekujemo derbi. Utakmici trebamo pristupiti ozbiljno, ostvariti ono što smo dogovorili i pronaći našu igru", izjavio je Meho Kodro.

Priznao je da je ekipa pod pritiskom, ali da je pozitivno kanalisan. Prema njegovim riječima, upravo će taj pritisak dati još više snage njegovim nogometašima na nedjeljnom derbiju.

Sarajevo protiv Željezničara neće težiti ka neriješenom rezultatu.

"Nema razloga za neku posebnu opreznost. Naravno, trebamo biti oprezni u napadu i vratiti se na vrijeme kad izgubimo loptu", rekao je Kodro.

On je nekada kao igrač Veleža igrao protiv Željezničara na Grbavici.

"Igrao sam na Grbavici protiv Željezničara u dresu Veleža, ali nemam dobra iskustva. Više smo utakmica izgubili nego što smo pobijedili", kazao je trener FK Sarajevo.

Trener FK Željezničara Admir Adžem se nada nastavku pozitivne serije svog tima.

"Napravili smo dobre rezultate, imamo pozitivnu seriju koju želimo nastaviti. Malo nas je poremetila povreda Kvesića, ali imamo adekvatnu zamjenu. Trebamo uživati u ovoj utakmici, najbolje bi bilo kada bi najvažniji akteri bili igrači na terenu. Nadam se da će atmosfera biti na visokom nivou i da će na stadion doći veliki broj navijača. Želim da se nakon derbija priča o golovima i potezima", izjavio je Adžem.

On je kao bivši igrač Željezničara igrao derbije protiv Sarajeva i nikad nije izgubio u premijerligaškom duelu. Nada se nastavku te tradicije.

"Iz ove pozicije mogu reći da je lakše biti igrač nego trener. Ipak, ja kao trener želim uživati u derbiju kao što sam uživao kao igrač. Nadam se da ćemo isoristiti ovu utakmicu i napraviti spektakl. Nikad nisam izgubio od Sarajeva i nadam se nastavku te tradicije. Trenutno smo u boljoj poziciji od komšija, ali to ništa ne znači u derbiju. Bilo je favorita i ranije, ali i iznenađenja", rekao je trener Željezničara.

Nakon trenera gradskih rivala, novinarima su se obratili i kapiteni ekipa, Amer Dupovac kao kapiten FK Sarajevo i Tomislav Tomić kao kapiten FK Željezničara.

"Derbi nije obična utakmica, čast je nastupiti u takvom spektaklu. Očekujem dobru utakmicu i podršku naših navijača. Nadam se našoj pobjedi, jer znam koliko pobjeda nad Željezničarom znači navijačima. Ova je utakmica važna za cijeli grad", izjavio je Amer Dupovac.

"Ovo je jedina utakmica koja valja u Premijer ligi. Očekujem dobru utakmicu i našu pobjedu", jasan je bio Tomislav Tomić.

Utakmica Željezničar - Sarajevo se igra u nedjelju na stadionu "Grbavica" od 13:30 sati.

CIjene ulaznica su sljedeće: jug 5 (za članove 4) KM, sjever 10 (8), zapad 15 za otkriveni i 20 KM za natkriveni dio tribne.

Prodaja karata u subotu će se vršiti ispred Gradske tržnice i u Plavom salonu stadiona "Grbavica" (od 11 do 18 sati), a u nedjelju na platou Skenderije i na platou ispred Stadiona "Grbavica" (od 9 do 14:30).

Kapije stadiona će biti otvorene u nedjelju od 11:30 sati.