Izdvajaju se četiri imena
227

Anketa / Ko treba biti kapiten Zmajeva u narednim mečevima kvalifikacija za EP?

N. M.
Krunić, Cimirot, Demirović i Dedić (Foto: NS BiH/EPA)
Krunić, Cimirot, Demirović i Dedić (Foto: NS BiH/EPA)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bez najiskusnijih nogometaša dočekuje posljednja dva susreta kvalifikacija za Euro 2024. godine u Njemačkoj, a među okupljenim Zmajevima nisu četiri igrača koja su ranije nosila kapitensku traku.

Naravno, radi se o Edinu Džeki, standardnom kapitenu našeg nacionalnog tima te njegovim zamjenicima Ibrahimu Šehiću, Miralemu Pjaniću i Seadu Kolašincu.

Stoga je pitanje ko će na predstojećim mečevima oko svoje ruke nositi kapitensku traku jedno od najzanimljivijih kojim se bosanskohercegovačka javnost bavi uoči dvije rezultatski gotovo nebitne utakmice.

Kao glavna četiri kandidata se ističu Rade Krunić, Ermedin Demirović, Amar Dedić i Gojko Cimirot, a bilo kakva odluka selektora Miloševića koja bi zaobišla ovu četvoricu nogometaša bila bi iznenađujuća.

Rade Krunić i Ermedin Demirović u trenutnom su timu Zmajeva među iskusnijim što se tiče igranja utakmica na visokom nivou. Krunić skupio 31 nastup za bh. tim, a Demirović deset manje (21), dok se Dedić (11 nastupa za BiH) smatra predvodnikom nove generacije i nogometašem koji će biti lider bh. nacionalnog tima u narednih deceniju i po.

Dedić je ove sezone i u ulozi zamjenika kapitena austrijskog Red Bull Salzburga, a liderske sposobnosti u klubu pokazuje i Demirović koji je kapiten njemačkog Augsburga.

Cimirot, inače veznjak saudijske Al-Fayhe, se kapitenskoj traci može nadati pošto od svih nogometaša na okupljanju ima najviše nastupa za reprezentaciju (45).

Ostaje da sačekamo četvrtak i utakmicu protiv Luksemburga u gostima te da saznamo ko će oko svoje ruke ponijeti kapitensku traku, ako to ranije ne otkrije selektor Milošević.

Duel Luksemburg - BiH igra se u četvrtak od 20.45h, a tri dana poslije (nedjelja) u istom terminu Zmajevi dočekuju Slovačku u Zenici.