Top 20
13

Ko su najplaćeniji treneri današnjice? Razlika između prvog i drugog je ogromna

N. K.
Simeone i Conte (Foto: EPA-EFE)
Simeone i Conte (Foto: EPA-EFE)
Kvalitetan i uspješan trener je jedan od najvažniji faktora u funkcionisanju nogometnog kluba pa i ne čudi što ovi stručnjaci danas zarađuju ogromne novce.

U svemu tome prednjači Atleticov karizmatični trener Diego Simeone koji, prema podacima France Footballa, zarađuje godišnje 40,5 miliona eura na ime plate i sponzorskih ugovora.

Koliko je Simeone (pre)plaćen najbolje oslikava podatak da Interov trener Antonio Conte na drugom mjestu zarađuje 30 miliona, odnosno čak 10 manje od Argentinca.

Osim ovog skupocjenog dvojca, još četvorica zarađuju više od 20 miliona eura godišnje, a to su Cityjev Pep Guardiola (27 miliona eura), Liverpoolov Klopp (24), Tottenhamov Mourinho (23) i Realov Zinedine Zidane (23).

Otpušteni Barceloni trener Ernesto Valverde je zarađivao 19 miliona eura, a Allegri u Juventusu 13,5. Zanimljivo da su u top 10 najplaćenijih trenera i dvojica koja rade u Kini. Fabio Cannavaro u Guangzhou zarađuje 14, dok Rafa Benitez kao trener Dalian Yifanga ima platu od 13 miliona eura.

Vrijedi istaći da i ostatak trenera danas jako mnogo zarađuje pa tako 20. najplaćeniji Bruno Genesio za usluge u kineskom Beijingu zarađuje odličnih 8 miliona eura godišnje. Više od 8 miliona eura imali su ili još imaju Ancelotti, Pellegrini, Sarri, Jardim, Pereira, Pochettino,. Rodgers, Tuchel i Solskjaer.