Zanimljiva statistika
22

Ko su najbolji strijelci desetljeća u "ligama petice": Messi apsolutni pobjednik

N. K.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Specijalizirani portal Transfermarkt izvukao je nekoliko zanimljivih statističkih podataka povodom kraja decenije te napravio liste najboljih strijelaca u "ligama petice", gdje očekivano dominiraju Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Ubojiti dvojac je između sebe podijelio 11 Zlatnih lopti od 2007. godine, a Messi je u Španiji bio uspješniji od Ronalda jer je dao 369 golova na 343 meča, dok je Ronaldo postigao 304 gola na 284 utakmice.

U Engleskoj je najbolji Sergio Aguero sa 174 pogotka na 254 meča za Manchester City, a prati ga Harry Kane sa 136 te trećeplasirani Wayne Rooney sa 114 pogodaka. Robert Lewandowski je ubjedljivo prvi u Njemačkoj s 221 golom, dok čak 99 golova manje (122) ima drugoplasirani Marco Reus. U Italiji je najbolji Antonio Di Natale koji je igrajući za Udinese postigao 125 golova, a Gonzalo Higuain je u dresovima Napolija, Milana i Juventusa dao ukupno 121.

U francuskom nogometu dominira PSG pa nije čudo što je najubojiti Edinson Cavani, koji je sa 136 golova ispred Zlatana Ibrahimovića (113).

Na listi najboljih deset strijelaca neke od "liga petica" nalazi se i jedan bh. igrač, a to je Vedad Ibišević. Naš napadač je s 93 pogotka na sedmom mjestu najboljih strijelaca desetljeća u Bundesligi.