Završnica kvalifikacija
13

Ko se sve plasirao na Evropsko prvenstvo, a ko još uvijek ima šansu

F. Z.
Hrvatska proslavila plasman na Evropsko prvenstvo (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska proslavila plasman na Evropsko prvenstvo (Foto: EPA-EFE)
Utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraju se još večeras i sutra. Sve utakmice već su odigrane u grupama A, B i H, ali već je poznata većina reprezentacija koje su kroz kvalifikacije izborile mjesto na smotri najboljih na Starom kontinentu.

Tako su iz grupe A plasman izborili Engleska i Češka, dok su iz grupe B to uradile Ukrajina i Portugal. Iz grupe H mjesto među 24 najbolje reprezentacije Evrope izborile su Francuska i Turska.

U grupi C također je sve poznato, na Evropsko prvenstvo će Njemačka i Nizozemska. Sve je poznato i u grupi F, a plasman su izborile Španija i Švedska. Iz grupe G na smotru najboljih u Evropi idu Poljska i Austrija, a iz grupe I Belgija i Rusija. Iz grupe u kojoj je Bosna i Hercegovina na Evropsko prvenstvo će Italija i Finska.

Iz grupe E već se plasirala Hrvatska, a drugo mjesto će pripasti Mađarskoj, Velsu ili Slovačkoj. U posljednjem kolu sastaju se Vels i Mađarska i pobjednik tog susreta ići će na Evropsko prventvo. Ukoliko ta utakmica završi remijem, a Slovačka u posljednjem kolu savlada Azerbajdžan na svom terenu, onda će oni na smotru najboljih reprezentacija Evrope.

Jedina grupa u kojoj se još uvijek ne zna niti jedan putnik je grupa D, ali sasvim je izvjesno da će jedno mjesto popuniti Švicarska. Švicarcima je potrebno da pobjede Gibraltar u gostima i teško da će propustiti tu priliku. To znači da će drugog putnika odlučiti Irska i Danska u međusobnom duelu. Ukoliko Irska, na nama dobro poznatom stadionu Aviva u Dublinu, savlada Dance, onda će ona na Evropsko prvenstvo. Svaki drugi rezultat vodi Dansku među najbolje u Evropi.

Preostale četiri reprezentacije bit će poznate nakon mečeva baraža u martu 2020. godine, a među onima koji će kroz baraž tražiti svoju priliku za plasman na Evropsko prvenstvo je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.