Borba za opstanak u ligi
0

Ko još napušta Premijer ligu, Velež ili Orašje?

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: FK Velež
Foto: FK Velež
Ostale su još tri runde do okončanja nogometne Premijer lige BiH. Kako sada stvari stoje izvjesno je da će Zrinjski osvojiti naslov. Sloboda, Sarajevo i Slavija su na pozicijama koja vode u Evorpsku ligu (bivši Kup UEFA).

Međutim, posljednjim pobjedama i Borac ima priliku da 'pomrsi račune' gore navedenim klubovima, što će za ostale suparnike biti veliko opterećenje i donosi neizvjesnost do posljednjeg kola. Još jedna enigma jeste pitanje ko će uz tim sa Mokrog doca preseliti u niži rang?

Najugroženiji su Velež i Orašje.

Mostarci su u jesenjem djelu u jednom trenutku bili otpisani, ali imenovanjem za šefa stručnog štaba Abdulaha Ibrakovića uspjeli su da se vrate u "život“. Iako su u proljetnim utakmicama zabilježili sve domaće trijumfe i osvojili bod u Trebinju trenutno nisu iznad crte koja im omogućava elitni razred i u narednoj sezoni. Visok poraz u Travniku gurno ih je na rub ispadanja, a mnoge su razočarali svojom izvedbom.

Ipak, zaljubljenici u nogomet na Neretvi još uvijek vjeruju da će "rođeni“ uspjeti. Trenutno imaju bod manje od tima sa Save, a do kraja igraju sa Zvijezdom i Slobodom kući i gostuju u Modriči. Ono što je u ovom trenutku predstavlja opasnost jeste zabrinutost da se poljuljano povjerenje nakon neuspjeha na Piroti ne odrazi na preostale mečeve. Pred igračima Veleža su tri teška ispita. No, i pored svih problema atmosfera u klubu je pozitivna, a i proteklih mjeseci isticali su da je to jedan od temeljnih preduslova za opstanak.

Suparnik sa sjevera BiH ima jedan bod više, te objektivno teži raspored. Naime, gostuju Čeliku i Zvijezdi, a kući dočekuju Zrinjski. U tom vrlo važnom segmentu prednost je na strani Mostaraca. No hoće li sve biti pošteno do kraja? Njihova pobjeda u Posušju nije iznenadila, ali već se sada mnogo špekuliše o dvoboju odluke u Gradačcu. Sigurno je da će ovaj sudar biti pod posebnom lupom sportske javnosti.

Orašje se i u jesenjem djelu sezone dosta mučilo sa svojim suparnicima, a skromna izdanja u nastavku doveli su ih u poziciju da se bore za goli život. Kada je na klupu stigao Šener Bajramović čelni ljudi kluba vjerovali su da će doći do pozitivnog šoka, no stvarnost je bila potpuno drugačija. Poraz na Gooal stadionu od Modriče još je više zakomplikovao situaciju. Sve se promjenilo sa tri posljednje pobjede (od kojih je najvažnija ona na Mokrom docu).

Možda se ovim klubovima može dodati i aktuelni prvak, Modriča. Naime, imaju dva boda više od tima sa Save, ali uz dvije domaće pobjede protiv "vezira“ i "rođenih“ ostaju stanovnici Premijer lige.

Pred spomenutim timovima su dvoboji od krucijalnog značaja. Sigurno je da će napetost rasti, a mogle bi odlučivati sitnice. Velež ima bolji raspored, a Orašje prevagu zbog snage van travnjaka. Još jedan od ključnih faktora sigurno će biti i suđenje. Bilo kako bilo očekuje nas zanimljiv, uzbudljiv i dramatičan nastavak.

Jedna od ovih nogometnih priča završiće "happyendom", ostaje da vidimo koja.