Novi trener Sarajeva
134

Ko je Zoran Zekić? S Osijekom bio nadomak Evropske lige, Sheriff napustio nakon 15 uzastopnih pobjeda

E. K.
Zoran Zekić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Zoran Zekić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Hrvatski nogometni stručnjak Zoran Zekić kasno sinoć je imenovan kao novi trener FK Sarajevo gdje će naslijediti Simona Rožmana.
Rožman je jučer zvanično okončao mandat na klupi Bordo tima, a na klupi Sarajeva će ga naslijedit dobro poznato ime na ovim prostorima Zoran Zekić.

Zekić je rođen u Osijeku gdje je i počeo svoju igračku karijeru, a još je igrao za Cibaliju, Pfullendorf, NK Otok, Kamen Ingrad, Zadar, Maccabi iz Haife, zagrebački Dinamo, zaprešićki Inter, Rijeku, Istru, Segestu, Moslavinu, Lučko te Sarajevo gdje je igrao pola godine u sezoni 2000/2001.

Trenersku karijeru je počeo u NK Maksimir gdje je prvobitno imao ulogu igrača trenera da bi od 2011. do 2013. godine bio trener hrvatskog trećeligaša nakon čega je trenersku karijeru nastavio u Radniku iz Sesveta gdje je bio pomoćnik tadašnjem stručnom štabu.

Prvi samostalni inostrani angažman je imao u Moldaviji gdje je duže od godine vodio drugi tim Sheriffa, a onda je imenovan i kao trener prve ekipe najboljeg moldavskog kluba sa kojim je osvojio Kup Moldavije.

Odlučio se vratiti u Osijek gdje je bio četiri godine i sa kojim je u dva navrata uspio izboriti plasman u evropska takmičenja.

Prvi put je zaustavljen u play offu Evropske lige od bečke Austrije koja je prošla dalje zahvaljujući golu u gostima dok je sezonu poslije poražen u drugom kolu kvalifikacija istog takmičenja od slavnog Rangersa, bilo je 2:1 u dvomeču.

Uslijedio je povratak u Moldaviju gdje je prvobitno osvojio titulu prvaka Moldavije u sezoni 2018/2019, a u sljedećoj sezoni je zabilježio 15 pobjeda sa moldavskim sastavom u prvenstvu, ali je poražen od Dundalka u kvalifikacijama za Evropsku ligu pa je napustio klub u oktobru 2020. godine.

Sezonu ranije je u kvalifikacijama za Ligu prvaka poražen od gruzijskog Saburtala nakon čega je nastavio takmičenje u kvalifikacijama za Evropsku ligu gdje je zaustavljen u trećem pretkolu od AIK-a iz Štokholma.

Uslijedili su angažmani u Diosgyoru, Slaven Belupu, Partizaniju te Osijeku sa kojim je prethodne sezone izborio plasman u evropska takmičenja, ali je dobio otkaz nakon čega je preuzeo Sarajevo.

Bit će to svojevrsni povratak na naš najveći stadion gdje je već nastupao kao igrač u sezoni 2000/2001 kada je odigrao sedam utakmica, ali se nije uspio upisati u strijelce.

Sarajevo u sljedećoj sezoni ima velike ambicije i u Evropi i u domaćem takmičenju gdje su najavili napad na titulu prvaka BiH, a prvi čovjek kluba Ismir Mirvić se nada da će im Zoran Zekić pomoći u tome.

Novi trener će pripreme za novu sezonu sa Sarajevom početi u sljedeći ponedjeljak, 17. jana kada je zakazana prozivka u Trening centru u Butmiru.

Neće imati puno prostora i vremena budući da će pripremni period trajati samo tri i po sedmice budući da je prva evropska utakmica zakazana za 11. juli.