Veliki problemi
43

Ko je od Zmajeva ostao selektoru Petevu na raspolaganju za meč u Kazahstanu

D. P.
Edin Džeko predvodi desetkovanu reprezentaciju BiH (Foto: www.nfsbih.ba)
Edin Džeko predvodi desetkovanu reprezentaciju BiH (Foto: www.nfsbih.ba)
Uslijed velikog broja povreda i uskraćivanja vize za šest nogometnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, selektor Zmajeva Ivaylo Petev bit će u velikim problemima na gostovanju Kazahstanu.
Veleposlanstvo Republike Kazahstan odbilo je izdati vizu brojnim bh. nogometašima i članovima delegacije koja je trebala putovati u ovu zemlju. U pitanju su nogometaši Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić, Dario Đumić, Adi Nalić i Jusuf Gazibegović, koji nisu dobili vizu i neće biti na raspolaganju selektoru Ivaylu Petevu.

To znači da je spisak planiranih reprezentativaca, a koji neće nastupiti u Kazahstanu, prešao dvocifrenu brojku, pošto je već ranije nekoliko njih otpalo zbog povreda.

Igračima koji nisu dobili vize dodajmo i povrijeđene Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Marija Vrančića, Stjepana Lončara, Siniše Saničanina i Matea Sušića.

Tako je spisak preostalih igrača koji su dostupni selektoru sužen na najkraći mogući.

Uvidom u spisak Zmajeva koji su ostali dostupni za gostovanje u Kazahstanu, jasno je da ćemo imati velikih problema u odbrani i veznom redu.

Selekcija je ostala na tri stopera, Anela Ahmedhodžića, Adnana Kovačevića i Aleksandra Jovičića. Problema bi mogli imati i u veznom redu jer tu imamo svega pet igrača, na nekoliko različitih pozicija u veznom redu.

Selektor Zmajeva u Kazahstanu može računati na sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (Atromitos).

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva) (Sturm Graz), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica), Ajdin Nukić (Tuzla City).

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miroslav Stevanović (Servette), Almedin Ziljkić (Olimpija).

Napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen).

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković u izjavi za Klix.ba objasnio je da se nada kako će UEFA riješiti slučaj u korist naše selekcije.

"Delegaciju koja je trebala ići za Kazahstan činilo je 66 ljudi. Od 66 aplikacija za vizu, odbijeno je njih devet. Za šestoricu nogometaša i trojicu članova stručnog štaba. Nejasno je zašto im je odbijeno jer su svi ostali na isti način aplicirali i predali dokumentaciju. Lično sam kontaktirao UEFA-u. Preuzeli su na sebe slučaj i kontaktirali su kazahstansku vladu, savez i ambasadu u Zagrebu. Poslali su Kazahstanu i opomenu za suspenzije ako se situacija ne riješi. Tako da se očekujem da UEFA to završi s njima i do kraj dana da da se izdaju vize za ovih devet ljudi koji će biti poslani avionom o trošku UEFA-e. U najgorem slučaju da UEFA ne riješi slučaj, onda će se članovi delegacije kojima je uskraćena viza priključiti u Ukrajini", rekao je Zeljković za portal Klix.ba.

Reprezentacija BiH će 9. oktobra biti gost Kazahstanu na Astana Areni u Nur Sultanu (15:00 sati), a potom 12, oktobra Ukrajni na Lviv Areni i Lvivu (20:45).